Tényleg vége az ingatlankáosznak Szászfenesen?

Tényleg vége az ingatlankáosznak Szászfenesen?
Sorra buknak el a tömbházakra igényelt építkezési engedélykérések a Szászfenesi Helyi Tanácsban azóta, hogy az új polgármester hadat üzent az embertelen ingatlanfejlesztéseknek: előbb életteret, zöldövezeteket, utakat szeretne biztosítani a majdani társasházak lakói számára. Megfelelő infrastruktúrával egyszerű hálószobai státusából kiemelné Szászfenest, hogy élhető településsé váljon. Ebbe a tendenciába illeszkedik az uszoda felépítése, ahol immár parkolókat is biztosítani fognak. A probléma rendkívül összetett: a járvány okozta több mint egyéves iskolai szünet utáni első tanítási napok pokoli forgalmat teremtettek, amit a gyors tempóban tervezett új általános településrendezési terv mellett szintén sürgősen orvosolni kell.

Minden jel szerint komolyan gondolja korábbi kijelentéseit az ország legnagyobb községének, Szászfenesnek a polgármestere, Bogdan Pivariu, aki azóta, hogy a tavaly őszi helyhatósági választások után hivatalába lépett, nem bocsátott ki több engedélyt tömbházépítésekre. Az urbanisztikai bizottság az ingatlanfejlesztőkkel is konzultált, az önkormányzat pedig nem győzi eleget hangsúlyozni: nem az ingatlanfejlesztéseket blokkolja, hanem megfelelő keretet kíván kidolgozni ahhoz, hogy az építkezések ezután rendezett, élhető városképet teremtsenek.

Az ingatlanfejlesztőknek meg kell érteniük, hogy a dolgok megváltoztak, de senki sem tagadja meg tőlük a jogaikat – fejtette ki a polgármester, hangsúlyozva: „Nem kívánunk öncélúan tömbházakat engedélyezni, hanem valószínűleg inkább tömbházkomplexumot, amely tiszteletben tartja az általános településrendezési tervben foglalt szabályokat. Biztosítani kell a bekötőutakat, zöldövezeteket, parkolóhelyeket, játszótereket, parkokat stb.” Mindezeket szükségesnek tartja ahhoz, hogy sikerüljön megállítani az olyan ingatlanfejlesztéseket és populációfelhalmozódást, amelyek számára nem biztosítottak a helyes élhetési és lakhatási feltételek, továbbá a szomszédos területek átfogó elemzését figyelmen kívül hagyó fejlesztéseket – az ilyen helyzetek plusz problémákat okoznak majd bárkinek, aki oda költözik, valamint tovább fokozza a civilizált településfejlesztésre vonatkozó általános elképzeléseket figyelmen kívül hagyó, már eleve túlzsúfolt övezetekre nehezedő nyomást. Az elöljáró szerint a beköltözőknek nemcsak aludniuk kell odajönni, hanem egy teljes életmódot kell számukra kínálni. Ezzel együtt Pivariu azt is kiemelte: léteznek már korábban kibocsátott engedélyek, amelyeket sajnos nem lehet semmissé tenni, így várhatóan további fejetlen építkezések történni fognak még, bár immár hónapok óta nem bocsátottak ki új engedélyeket.

Urbanisztikai szempontból különben nagyfokú egyetértés van a helyi tanácsban, a tanácsosok tudatában vannak, hogy ilyen téren a szászfenesi helyzet rég elérte a vörös jelzésű riasztási szintet, a helyes irányváltás elkerülhetetlen. Marius Todoran, az USR-PLUS helyi tanácsosa szerint ez a helyzet több egymást követő mandátum szerencsétlen döntéseinek a következménye, amikor parcellák szintjén történt a döntéshozatal, nem pedig általános urbanisztikai szinten. A lakásokat illetően egyébként egy teljesen más jellegű problémával is szembesül a fenesi önkormányzat: a helybeliek lakásokká alakították át a tömbházak földszintjén kialakított garázsaikat, természetesen mindenféle engedélyek nélkül. A lakások iránt ugyanis továbbra is jelentős piaci kereslet mutatkozik Kolozsvár közelében.

A kolozsvári polgármester különben kalapot emel fenesi kollégája előtt, aki az iszonyatos nyomás dacára ellenáll és nem bocsát ki fejetlenül építkezési engedélyeket. Emil Boc azt mondta, örül, hogy a fenesi elöljáró iskolát, óvodát, bölcsődét akar építeni minden infrastruktúrával, aszfaltúttal, járdákkal, és most már minderre törvényes lehetősége is van. „Kolozsvárom sokan haragudnak rám. Addig megy az építkezés, míg a forgalomelemzés adatai megálljt mondanak. A Borháncs és Brâncuşi kereszteződésben 106-112%-os, meddig kellene eljutnunk? Mígnem a már ott lakók életminőségét is tönkrevágjuk?” – magyarázta Boc ecsetelve a folyamatot: „Jönnek a befektetők, építenek, eladják, zsebreteszik a pénzt, aki pedig ott lakik, annak az élete rémálommá változik. Azt mondtuk, csináljuk erdélyiesen, megfontoltan. Előbb legyen meg az infrastruktúra, aztán a lakások. Ne csináljuk úgy, mint Szászfenesen, hogy az emberek majd panaszkodjanak, hogy másfél órát utaznak az iskoláig. Odajutunk mi is, ha fejetlenül járunk el. A nyomás így is hatalmas, nem lehet meggondolatlanul engedélyeket kibocsátani. Én itt akarok élni. Egy otthonos városban, nem egy gettóban” – fogalmazott.

Az ingatlanügyeken túl Szászfenes (Kolozsvárral közös) másik heveny problémája az elviselhetetlen közúti forgalom, amely az iskolai jelenléti oktatás e heti újraindításakor óriási forgalmi dugókat és várakozási időket generált. A fenesi polgármester most egy forgalmi tanulmányra vár, amit a járvány ideje alatt értelmetlen lett volna elvégezni, a bevezetett korlátozásokkal ugyanis irreleváns eredmény született volna. A tanulmánytól nemcsak a forgalomra vonatkozó pontos adatokat remélik, hanem azt is, hogy megoldásokat kínáljon, például egyirányúsításokat, járdákat vagy bicikliutakat. A helyzet viszont nem fog egyik napról a másikra megváltozni, ehhez időre és átfogó infrastruktúrafejlesztésekre van szükség – hangsúlyozta az elöljáró, aki azt is kifejtette: együtt kell működni Kolozsvárral, a teljes metropoliszövezettel, feltétlen szükség van a kerülőútra. Bár a probléma már évek óta rendkívül sürgető, mégsem szabad elhamarkodottan cselekedni, összefüggő, értelmes döntések kellenek. A szászfenesi önkormányzatnál most azon dolgoznak, hogy megfogalmazzák, pontosan mit várnak el a forgalmi tanulmány készítőitől.

Ezzel párhuzamosan a napokban zöld utat kapott a 180 férőhelyes lelátóval tervezett fenesi sportcsarnok megépítése, ahol úszómedence és parkoló, parkos szabadidőközpont is lesz. A Leányvárban, az elméleti líceum mellett, mintegy 15 ezer négyzetméteren tervezett létesítményt az országos befektetési alap révén kívánják megvalósítani.