Epercsoda tápiókával

Végre itt az eperszezon! A mi esetünkben kicsit olyan, mint a boldogsággyümölcs: érik az eper, indul a nyár, közeledik a vakáció. Az már csak ráadás, hogy a szemet gyönyörködtető, egyik legegészségesebb gyümölcsünk, és talán az ízét senkinek sem kell bemutatnom. 

A tápiókáról tudjuk, hogy természetes keményítő, amelyet a manióka (vagy kasszáva) gyökérből állítanak elő. A manióka Dél-Amerikában őshonos trópusi növény. A történelmi adatok szerint a tápióka már az ókori indián törzsek életében is fontos szerepet játszott. A manióka gyökérből kivont keményítőt vízzel keverik, majd szűrik és szárítják, így alakulnak ki a tápióka különböző formái, beleértve a gyöngyöket, granulátumokat és lisztet. A tápióka népszerűsége az idők során globálissá vált, különösen Ázsiában és Afrikában, ahol alapvető élelmiszerként szolgál. Az egyszerűsége, olcsósága és sokoldalúsága miatt világszerte kedvelt hozzávaló lett, különösen glutén- és allergénmentes alternatívaként.

Használhatjuk sűrítőanyagként szószokban, főzelékekben, levesekben, lisztként más lisztekkel keverve, de leggyakrabban desszertként találkozunk vele, puding formájában. A mára nálunk is divatossá vált Bubble Tea a nevét pontosan ezektől, a teához adott, rágós tápióka gyöngyöktől kapta. Magas rosttartalma segíti az emésztést, és bár nem számít kiemelkedően magas tápanyagtartalmú élelmiszernek, van benne kálium, magnézium és folsav. 

Glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek csak mértékkel és lehetőleg gyümölcsökkel keverve ajánlott. 

A most hozott recept éppen ilyen, az alacsony glikémiás indexű, s magas vitamintartalmú eperrel kombinálva finom és egészséges desszertet kapunk. Csupán öt hozzávaló és fél óra szükséges ahhoz, hogy ezt az egyszerű és mutatós finomságot elkészítsük.

Hozzávalók: 

½ kg eper, és még valamennyi a díszítéshez

1 bögre tápiókagyöngy

1 kk. vaníliakivonat

250 ml kókusztej (100 ml főzőtejszínnel helyettesíthető)

½ bögre édes sűrített tej

csipetnyi só

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt 2 liter vízben 10 percig, mérsékelt lángon, gyöngyözve főzöm, majd elzárom, és fedő alatt további 10-12 percig hagyom, hogy megszívja magát. Ennyi idő alatt teljesen átlátszóvá válnak a gyöngyök. Akkor van kész, ha pici fehér pöttyöket már nem látok bennünk, amennyiben mégis, akkor hagyom még egy-két percet fedő alatt pihenni. Leszűröm, és hideg vízzel jól átmosom, ezáltal ki is hűl. Lecsepegtetem, amíg a többi hozzávalót elkészítem. 

Mutatós, egyszerű és finom desszert (A szerző felvétele)

A kókusztejszínt elkeverem a sűrített tejjel, majd hozzáadom a főtt, átlátszó tápióka gyöngyöket. A megmosott, megtisztított epret leturmixolom, és ezt is hozzákeverem, csipetnyi sóval ízesítem. Ha valaki édesebben szereti, ízlése szerint keverjen még hozzá sűrített tejet. 

Üvegtálkákba teszem, apró kockákra vágott eperrel díszítem. A végeredmény ellenállhatatlan. Nagyon mutatós, egyszerű, illatos és finom desszert. Érdemes tudni róla, hogy lefagyasztható, ezért készíthetünk dupla adagot. Az egyiket lefagyasszuk, és a következő héten csak elővesszük, és éjszaka hagyjuk kiengedni a hűtőben, hogy másnap fogyasztani tudjuk.