EP- és helyhatósági választások vasárnap

Véget ér szombat reggel az idei év első választási kampánya, ezt követően június 9-én, vasárnap európai parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak. A választópolgárok szavazhatnak az Európai Parlament (EP) romániai tagjairól, de emellett polgármestereket, helyi tanácsosokat, megyei tanácselnököket és megyei tanácsosokat is választ az ország.

Az Agerpres hírügynökség által közzé tett ismertetőkből kiderül, hogy az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă múlt heti bejelentése szerint az EP-választáson összesen 494 jelölt indul, közülük 167-en – 33,81 százalék – nők. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint 12 párt és választási szövetség, illetve négy független jelölt vesz részt az EP-választáson. A választásokat követően Románia 33 képviselőt küldhet az EP-be.

Az önkormányzati választásokon 207 389 jelölt indul, csaknem 20 százalékkal kevesebben, mint 2020-ban, amikor 256 038 jelöltet jegyeztek. A 2016-os önkormányzati választásokon 267 242-en vettek részt jelöltként – derül ki az Expert Forum jelentéséből. Az AEP elnöke szerint polgármesteri tisztségre 11 386-an pályáznak, közülük 9776-an vidéken, 1610-en városon. A választásokon induló legfiatalabb jelölt nemrég töltötte be 23. életévét, a legidősebb pedig 100 éves. Az EP-képviselőket öt, a települések vezetőit pedig négy évre választják meg.  

Országszerte közel 19 ezer szavazóhelyiségbe várják vasárnap a szavazásra jogosultakat, azaz több mint 18 900 000 román állampolgár adhatja le voksát. A szavazás vasárnap 7 órakor kezdődik és 22 órakor ér véget. A 22 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodó vagy a szavazóhelyiség előtt sorban álló választópolgárok 23 óra 59 percig leadhatják a szavazatukat. 

A hivatalos tájékoztatások szerint a BEC vasárnap háromóránként közli a választási részvétellel kapcsolatos adatokat. A korábbi szokásnak megfelelően a BEC ezúttal is több közvélemény-kutató céget akkreditált exit poll felmérések elvégzésére a választások napján. Eszerint országosan a CURS, az Avangarde, a Sodiso Research és a Megatronic World Productions kérdezi majd a polgárokat a szavazófülkéből való kilépésük után. Ezek a felmérések nyomán összesített adatokat a szavazás befejezése után közlik.