Emlékezéssel ünnepel megalakulásának 70. évfordulóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Emlékezéssel ünnepel megalakulásának 70. évfordulóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Megalakulásának 70. évfordulóján az indulás éveit eleveníti fel Facebook-oldalán a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), amely új sorozatában az intézet első szerzeményeit mutatja be. A magyar színjátszás sokszínű múltjáról jóval kevesebb ismeretünk lenne, ha hetven évvel ezelőtt nem jött volna létre az Országos Színháztörténeti Múzeum – áll az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az 1952-ben életre hívott intézmény a magyar színházi múltat idéző írásos dokumentumok mellett egyedüli módon azokat a tárgyi és képi emlékeket is felkutatta és megőrizte, amelyek közvetlenebb kapcsolatot jelentenek elmúlt színházi előadásokkal, alkotókkal és korszakokkal. A kerek évforduló alkalmából az indulás éveit elevenítik fel az OSZMI Facebook-oldalán. Azt mutatják be, milyen alkotások, tárgyak, dokumentumok kerültek be elsőként a gyűjteménybe: szerdán indult többrészes sorozatukban az intézeten belül működő különböző tárak első szerzeményeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az OSZMI hetvenéves múltjáról szóló részletes írás Betekintő – színházi blog című sorozatukban olvasható. Mint Gajdó Tamás színháztörténész írja, a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 novemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot. Az intézmény igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzése az volt, hogy a kortársakat a magyar színjátszás múltjával megismertesse, ezzel segítse az alkotók munkáját és bemutassa a színházért rajongó közönségnek a régmúlt idők színjátszását. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek – Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla – személye, illetve az 1952. február 12-én megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum ide vonzotta a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést Gobbi Hilda, a Bajor Gizi Múzeum alapítója is segítette – idézi fel Gajdó Tamás. Mint kiemeli, az első állandó kiállítás – A magyar színészet hősi harca – 1954. december 28-án nyílt meg a Krisztina körúti épületben, bemutatva az első hivatásos magyar színtársulat megalakulásától kezdve a vándorszínészet korszakán keresztül a Nemzeti Színház történetét és kezdeti éveit.

Az intézmény 1991-től a múzeumi tevékenységet is hangsúlyozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet néven működik. Az alapító okirat szerint országos gyűjtőkörű szakmúzeum, állandó kiállítóhelye a Bajor Gizi Színészmúzeum. Gajdó Tamás színháztörténész visszaemlékezése ide kattintva olvasható, továbbá érdemes követni az OSZMI Facebook-oldalán az évfordulós sorozat bejegyzéseit.

Borítókép: Ismeretlen fényképész felvétele 1969-ből az Országos Színháztörténeti Múzeum Krisztina körút 57. szám alatti épületéről. Fotó forrása: oszmi.hu

varosnapokHirdetés