Elsőként kezdték el az EU-ban a 12-15 évesek oltását

Az egészségügyi miniszter aggódik az oltási kedv lankadása miatt

Elsőként kezdték el az EU-ban  a 12-15 évesek oltását
Szerdán Romániában elkezdték a 12–15 év közöttiek oltását is a koronavírus ellen. Dr. Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány vezetője nyilatkozatában kiemelte: tudtával Románia az első az uniós tagállamok között, amely ezt elindította a Pfizer-BioNTech vakcinával. A katonaorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás a gyermekek esetében is fontos, különösen a krónikus betegségekben szenvedők számára, akiknél szintén súlyos megbetegedéshez vezethet a koronavírussal való megfertőződés. Közben dr. Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter arról beszélt: aggodalomra ad okot, hogy a jelek szerint az elmúlt időszakban lankadt az oltási kedv, így nagyon fontos, hogy a lehető legkönnyebben elérhetővé tegyék mindenki számára a vakcinát. Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa lapunknak úgy nyilatkozott: a megyében jelen pillanatban inkább „ingadozónak” nevezhető az oltási kedv, jóllehet a fertőzöttségi mutatók csökkenése pontosan az oltási kampánynak köszönhető.

„Tudomásunk szerint Románia az első ország az Európai Unióban, amely elkezdte a 12–15 év közötti korosztály oltását szerdán a Pfizer-BioNtech gyógyszergyár oltóanyagával. Tagállamonként más-más oltási stratégiát alkalmaznak, Lengyelországban például június 7-én kezdődik a 12–15 év közöttiek immunizálása” – nyilatkozta dr. Valeriu Gheorghiţă szerdán.

Az országos oltási kampány koordinátora szerint az elmúlt nap alatt több mint 2100, 12–15 éves gyermek oltási előjegyzését regisztrálták az országos platformon is. Mint azt Gheorghiţă megállapította, örvendetes, hogy a szülők egy része az internetes regisztrációt választotta, hiszen ilyenképpen pontos időpontot foglalhatnak, s biztosak lehetnek abban, hogy a választott dátumon meg is kapják az oltást.

Gheorghiţă arról is beszélt, kevéssel a 12–15 évesek oltási kampányának elindítása után, már szerdán délelőtt beszélt több gyermekkel, akik kifejezetten örvendtek, hogy megkaphatták a vakcinát. Ezt a korosztályt, tekintettel arra, hogy kiskorúak, el kell kísérnie az oltóközpontba egyik szülőnek, vagy a törvényes gyámnak, amely írásos beleegyezését adja a gyermek beoltásához. Az oltási séma ugyanaz, mint a felnőttek esetében: az ismétlőoltást 21 nappal az első dózis után kapják a gyermekek is.

„Ennek a korosztálynak az esetében is hatalmas előnyökkel jár az oltás: főleg a krónikus betegségekben szenvedő gyermekeknél segít kivédeni a koronavírus okozta megbetegedést. Sajnos, a szív- és érrendszeri rendellenességekkel, cukorbetegséggel, túlsúllyal, bizonyos neuro-pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekeknél a koronavírus-fertőzés súlyos megbetegedést okozhat, az oltás pedig hatékonyan hozzájárul ennek megelőzéséhez” – emelte ki a katonaorvos.

Mihăilă: most szükség van egy kis ösztönzésre

Az egészségügyi miniszter szerint viszont aggodalomra ad okot az oltási kedvnek az elmúlt időszakban tapasztalt lankadása. A B1 TV kedd esti műsorában Ioana Mihăilă rámutatott: a lakosságnak az a rétege, amelyik be akarta oltatni magát, ezt meg is tette.

„Van egy másik része a lakosságnak, amelynek szüksége van egy kis ösztökélésre, hogy igényelje a koronavírus elleni védőoltást. Azt hiszem, most abban a pontban vagyunk, amikor nagyon könnyen elérhetővé kell tenni számukra a vakcinát” – fogalmazott a miniszter.A tárcavezető kiemelte, az oltáshoz való hozzáférés szinte sehol nem jelent már problémát az országban, legfeljebb azokon az elszigetelt vidéki településeken, ahol a családi orvosi rendelőn keresztül lenne a leginkább elérhető a vakcina, de az orvos nem csatlakozott az oltási kampányhoz.

„Valószínűleg az embereknek több időre van szükségük, hogy meghozzák a döntést, és beoltassák magukat. Vélhetően, ha majd látni fogják, hogy a szomszéd vagy egy másik családtag megkapta az oltást, és minden rendben volt, nőni fog a vakcinák iránti bizalom” – nyomatékosította Mihăilă.

Mint mondta, elkezdte az egyeztetéseket az oltási kampány koordinátorával, Valeriu Gheorghiţával az emberi erőforrások átcsoportosításának lehetőségeiről, hogy vidéken is növeljék a lakosság beoltottságának mértékét.

Tasnádi: inkább ingadozó az oltási kedv

Országos szinten gőzerővel zajlik az oltási kampány, egyre több vakcina érkezik az országba, a hatóságok pedig a lakosság és a szükségletek iránt osztják el azokat a régióknak, megyéknek, településeknek. Megfigyelők külön kiemelték, hogy a május első napjaiban tartott ortodox húsvét óta országszerte drasztikusan csökkent a fertőzöttségi arány. Többen arra gyanakszanak, hogy különböző intézmények „megdolgozzák” ezeket az adatokat. Kolozs megye magyar prefektusától ezt is megkérdeztük.

„Véleményem szerint a fertőzöttek számának drasztikus csökkentése elsősorban az oltási kampánynak köszönhető, az utóbbi időszakban nagyon sok embert sikerült immunizálni. A számok valósak, ezeket senki sem módosítja. A tesztelések magas száma az utóbbi időben változatlan maradt, Kolozs megyében naponta körülbelül 2 ezer személyt igényli a tesztelést” – nyilatkozta lapunknak a prefektus.

Tasnádi Szilárdnak felvetettük: megfigyelők szerint az utóbbi hetekben lankadt az oltási kedv. „Azt tapasztaltam, ezzel kapcsolatosan inkább ingadozóak a számok. Eddig egyetlen oltóközpont sem jelezte, hogy nincsenek emberek. Szombaton a dési oltási maratonon önkénteskedtem, s azt vettem észre, hogy valósággal özönlöttek az oltakozni vágyók. Ma már nem azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogy mikor, hanem hol, és milyen vakcinához jutunk hozzá. Most, hogy a 12 év fölöttieket is be lehet oltani a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcinával, arra számítunk, hogy növekszik az oltási kedv. Emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy a személyazonossági igazolvánnyal nem rendelkező 14 év alatti fiatalok esetében szükséges a születési bizonyítvány elmutatása. Ugyanakkor a tinédzserek beoltásakor a szülőnek is jelen kell lennie. Ez alól kivételt képez az platformon a szülő által a saját fiókja segítségével végrehajtott előzetes beütemezés” – hívta fel a figyelmet a prefektus.

Enyhén nőtt az elhalálozások száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 164 koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában azt követően, hogy több mint 16 700 tesztet végeztek – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 078 142-re nőtt a járvány eleje óta igazolt fertőzöttek száma. Mindeddig1 040 869 pácienst nyilvánítottak gyógyultnak. Szerdán országszerte 2089 személyt kezeltek kórházban COVID-19-cel, közülük 391-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Újabban 62, koronavírussal diagnosztizált személy (35 férfi és 27 nő) haláláról érkezett jelentés, ezzel 30 415-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. A GCS szerint a 62 személy közül 26-an korábban hunytak el, de csak most kerültek be az adatbázisba. Az utólagosan bevezetett haláleseteket Botoşani, Călăraşi és Hunyad megyéből jelentették. Az elhunytak közül 59-en szenvedtek más betegségben is.

Az ország valamennyi megyéje és a főváros is zöld zónásnak minősül járványügyi szempontból, mindegyik megyében 1 ezrelék alatti a fertőzöttségi arány. A legutóbbi jelentés óta a fővárosban és négy megyében regisztráltak tíznél több új esetet: Bukarestben 18-at, Prahován 24-et, Kolozs megyében 19-et, Galac megyében16-ot, Dolj megyében 11-et.

Kolozs megyében a szerdai jelentés szerint 0,37, míg Kolozsváron 0,35 ezrelék volt a két hét alatt összesített, ezer lakosra számolt fertőzöttségi arány. A Kolozs megyei Covid-kórházakban 707 beteget kezelnek, közülük 653-an megyei illetőségűek. Intenzív terápiás osztályokon 41 koronavírus-fertőzöttet ápolnak. A Kolozs megyei települések közül csak Récekeresztúron haladta meg a fertőzöttségi ráta a 2 ezreléket, itt ugyanis 2,18-as értéket jegyeztek.