Rafila: a HPV elleni oltás az egyik legjobb vakcina és nagyon kevés mellékhatása van

Rafila: a HPV elleni oltás az egyik legjobb vakcina és nagyon kevés mellékhatása van
A HPV (humán papillómavírus) elleni vakcina az egyik legjobb oltás, amelynek nagyon kevés mellékhatása van - jelentette ki Alexandru Rafila miniszter kedden, az oltási kampány elindításán.

Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy Romániában a korábbi HPV elleni oltási kampány nagy kudarc volt, és még mindig nagyon magas az országban a méhnyakrák halálos áldozatainak a száma: naponta körülbelül 1700 nő veszíti el a harcot eme betegséggel szemben.

“Romániában 2008-ban vezették be a HPV elleni oltást, és akkor nagy kudarc volt. Az oltásra jogosult lányoknak csak 2,6 százalékát oltották be teljeskörűen. A román állam akkoriban nagy erőfeszítéseket tett - 330.000 adag oltóanyagot vásároltak. Végül a kampány kudarcot vallott, és nagyon komolyan kellett dolgozni a károk felszámolásán és a közvélemény mentalitásának megváltoztatásán” - magyarázta a miniszter a képviselőház egészségügyi bizottsága által szervezett vitán.

Rafila szerint 2009-ben tájékoztató kampányt szerveztek, amelybe első alkalommal a háziorvosokat és a járványügyi orvosokat is bevonták.

A miniszter nyomatékosította, hogy ennek ellenére egy sötét korszak következett, ki kellett venni az országos oltási programból ezt a fajta vakcinát, az érdekelt szülőknek évekig nem volt más lehetőségük, mint a gyógyszertárakban megvásárolni lányaik számára az oltást, ami azonban nagyrészt hiánycikk volt a patikákban is.

A gyártó sem volt akkoriban nagyon érdekelt abban, hogy a romániai piacra hozza, mert a vakcinának nem volt jó híre a lakosság körében - mutatott rá a miniszter.

Rafila szerint 2018-ban a kezdeményezést újjáélesztették, sorra megcáfolták a HPV elleni vakcina vélt mellékhatásairól szóló városi legendákat.

“Jelenleg az egyik legjobb vakcináról beszélhetünk, amely nagyon kevés mellékhatással jár, nagyon jól tolerálható, és amelyben a szülők lassan elkezdtek bízni” - hangsúlyozta Alexandru Rafila.

Emlékeztetett, 2018-ban azt javasolta, hogy a háziorvosoknál lehessen felíratni a lányokat az oltásra, és ez a rendszer hatékonynak bizonyult. Jelenleg 100.000 lány és nő van beoltva a HPV ellen, és immár a fiúkra is kiterjesztették az ingyenes oltást biztosító programot, amelyben eddig csak a lányok részesültek - mondta még a miniszter.