Előrelépés az ukrán-orosz tárgyalásokon? - Csökkentik az oroszok a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén

Amit Moszkva biztosan nem ellenez, az Ukrajna EU-tagsága

Előrelépés az ukrán-orosz tárgyalásokon? -  Csökkentik az oroszok a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén
Oroszország és Ukrajna kedd délelőtt Isztambulban ült ismét tárgyalóasztalhoz, hogy megpróbáljanak érdemben tárgyalni a harcok befejezéséről vagy egy esetleges tűzszünetről. Az egyeztetést követően az orosz védelmi miniszter helyettese közölte: nagyon komolyan csökkentik a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén a bizalom erősítése és a béketárgyalások jövőbeli sikere érdekében.

Lapzártakor értesültünk, hogy az ukrán delegáció a következő javaslatot tette az oroszoknak: Ukrajna a jövőben semleges állam lesz, nagyon erős biztonsági garanciák fejében; Ukrajna a jövőben nem csatlakozik egyetlen katonai tömbhöz sem, és nem enged át külföldi államnak semmiféle katonai bázist a területén; tizneröt éves, kétoldalú egyeztetési időszak kezdődik az annektált Krím félsziget jövőbeli státuszáról, de ez csak akkor kezdődhet meg, amikor teljes fegyverszünet lép életbe a harcoló felek között.

Ez azt jelenti, hogy Kijev nem engedi külföldi katonai bázis létesítését, nem állomásozhatnak az országban külföldi csapatok, hadgyakorlatot pedig csak az ukrán semlegességet garantáló államok egyetértésével lehetne tartani.

Ezek a javaslatok már elég alapot jelentenének egy Putyin–Zelenszkij-találkozóhoz, ám jelenleg még várják az orosz tárgyalófél reagálását.

Az ukrán fél szerint Ukrajna semlegességének biztonsági garanciája olyan erős lenne, mint a NATO sokat emlegetett 5. cikkelye,  amely közös fellépést helyez kilátásba, amennyiben támadás érné a katonai tömb egyik tagországát. Ukrajna esetében a garanciát pedig a semlegességet biztosító aláíró államok maguk jelentenék, vagyis az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország és Németország. A semlegességről Ukrajnában népszavazás döntene, illetve a garanciát vállaló államok parlamentjeinek is szavazniuk kellene róla.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője úgy értékelte: lényegi megbeszélések folytak Isztambulban. Hozzátette, hogy az ukránok által felvetett javaslatok között egy olyan biztosan volt, amelyet Moszkva nem ellenez, ez pedig Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz. (Forrás: Reuters/index.hu)

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei