Előbemutatóval zárta 231. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Augusztusban a 15. Kolozsvári Magyar Napokon játszott Janovics című előadással várja újra közönségét a színház FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN
Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2023/2024-es évadban négy bemutatót és egy előbemutatót tartottak, megszervezték az 20. UTEFestet – az Európai Színházi Unió Fesztiválját, a társulat több fesztiválon is szerepelt, illetve több díjban is részesült.

A most záruló 231. évad új előadásaiban klasszikus és kortárs szerzők alkotásait láthatta a közönség: a színház 2023/2024-es évada Lars Norén Démonok című előadás bemutatójával kezdődött, Nuno Cardoso rendezésében. Az előadást első alkalommal játszották magyar nyelven, a drámát Patat Bence fordította magyarra.

A december a fiatalabb színházba járóknak kedvezett, hiszen Traian Savinescu színrevitelében tekinthették meg A fülemüle című gyermekelőadást, amellyel 2024 júniusában a társulat a gyermeknapot is megünnepelte. Hans Christian Andersen ismert meséjének színpadi adaptációját Tasnádi-Sáhy Péter jegyzi.

A közönség ezután Friedrich Schiller ritkán játszott Stuart Mária című tragédiáját láthatta, amelyet Diego de Brea szlovén rendező állított színpadra, majd utána szintén klasszikus szerző, Albert Camus A félreértés című drámáját mutatta be a kolozsvári társulat Mihai Măniuțiu rendezésében. Camus művének színpadi változatát legutóbb kereken harminc éve láthatták a kolozsvári színházban, Tompa Gábor rendezésében.

Az évad előbemutatóval zárult, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila jegyez, aki harmadik alkalommal tért vissza a kolozsvári társulathoz. Ezúttal a híres kolozsvári színházigazgató, rendező, filmkészítő, színész, forgatókönyvíró Janovics Jenő életének és munkásságának viszontagságait állította színpadra. Az előadás Janovics Jenő életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós és Németh Nikolett szövege és a társulat improvizációi alapján jött létre, bemutatóját szeptember 25-én tartják.

A 231. évad kiemelkedő eseménye a november 4-19. között megrendezett UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválja volt. Az esemény a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viselte annak apropóján, hogy 2022 decemberében volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, és tavaly novemberben volt a színház stúdióterme átadásának a 15-ik évfordulója.

A fesztivál tizenhat napja alatt összesen tizenegy ország tizenegy társulatának előadását láthatta a közönség. A Kolozsváron legutóbb 2019-ben megszervezett fesztivált követően ezúttal görög, cseh, romániai, magyar, luxemburgi, lengyel, szerbiai, portugál, szlovéniai, olasz és bolgár társulatok vettek részt a fesztivál programjában.

Hosszú kihagyás után újraindult a Livingroom, amely a hamburgi Thalia Színház Actor’s Studio programjának mintájára jött létre. A Livingroom kötetlen, egyórás beszélgetés színészekkel, amelynek kiindulópontja a meghívott életútja. Célja nem több mint az esemény maga, azaz a beszélgetés, a színészek személyes történeteinek megismerése. A beszélgetések révén a nézők betekintést nyerhetnek a színészek életébe, pályafutásukba és művészetük mögött meghúzódó inspirációkba és motivációkba. Az elmúlt évadban Gedő Zsolt és Kicsid Gizella életébe és munkásságába nyerhettek betekintést az érdeklődők. A Livingroom következő meghívottja Tőtszegi Zsuzsa lesz, akivel a szeptember 20-ai Stuart Mária című előadás beszélget majd Bodolai Balázs és Kiss Tamás.

A színházi szakma a társulatot idén több díjban is részesítette: már az évad legelején Imre Éva elnyerte a Színházi Kritikusok Céhe által odaítélt legjobb női főszereplőnek járó díjat az Ifjú barbárok (r. Ifj. Vidnyánszky Attila) című előadásban nyújtott Barbár B. alakításáért, majd Bács Miklós a Rokonok (r. Bocsárdi László) című előadásban a polgármester / polgármester titkára szerepek megformálásáért a legjobb férfi mellékszereplő UNITER-díját nyerte el. Ezt követően a nagyváradi Nemzetközi Színház Fesztivál versenyszekciójában Albert Csilla az Elektra (r. Botond Nagy) című előadás címszerepéért a legjobb női főszereplőnek járó díjat érdemelte ki, míg Dragoș Buhagiar a legjobb díszlet- és jelmeztervezőnek járó díjat nyerte el szintén az Elektra című előadásért.

A most záruló évadban számos fesztiválmeghívásnak is eleget tett a kolozsvári társulat: az Ifjú barbárok részt vett a Székelyudvarhelyi Dráma Kortárs Színházi Találkozón, a 33. Országos Színházi Fesztiválon, a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, illetve négyszer játszották a Budapesti Nemzeti Színházban, és az évad végén még két alkalommal a budapesti Magyar Zene Házában is. Az Elektra című előadás vendégszerepelt a Prágai Új Komédia Nemzetközi Színházi Találkozón, a jászvásári Romanian Creative Weeken és a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon, míg az Édes Anna a debreceni Deszka Színházi Találkozó meghívásának tett eleget.

A nyári szünetet követően, augusztusban a 15. Kolozsvári Magyar Napokon játszott Janovics című előadással várja újra közönségét a színház. Az augusztusi és szeptemberi előadásokra online vásárolhatók jegyek augusztus 21-ig a huntheater.biletmaster.ro weboldalon, majd augusztus 22-től a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata mindenkinek szép nyarat kíván, szeretettel várja közönségét a 2024/2025-ös évadban is!