Elkobzott életek – vándorkonferencia a Gulágról Szamosújváron

Elkobzott életek – vándorkonferencia a Gulágról Szamosújváron
Az elmúlt hétvégén a szamosújvári Téka Alapítvány adott otthont annak a vándorkonferenciának, amelyet Elkobzott életek címmel a Budapesti Örmény Önkormányzat szervezett, és amely Csíkszeredából érkezett Erdély egyik legjelentősebb örmény központjába, az egykori Armenopolisba.

A rendezvényen a közönség megismerkedhetett az 1944 őszétől a Szovjetunió által működtetett táborokba hurcolt magyarországi és erdélyi magyar civilek többéves rabságának történeteivel, a fogolyélet mindennapjaival, a túlélők szabadulásának körülményeivel, nem utolsó sorban az elhurcolás pszichológiai, vallási vonatkozásaival.

A rendezvényt Esztergály Zsófia Zita, a Budapesti Örmény Önkormányzat elnöke, a vándorkiállítás szervezője nyitotta meg, aki, miután üdvözölte a jelenlevő vendégeket, átadta a szót Pongrácz Andrásnak, az ’56-os forradalom résztvevőjének, volt szamosújvári lakosnak, aki jelenleg Bostonban él népes családjával. A meghívott többek között örmény gyökereiről, szamosújvári emlékeiről és természetesen az ’56-os forradalom történéseiről beszélt.

Az ilyenkor nélkülözhetetlen áhítat következett, az imát Becker Norbert Gyula történész, pilisborosjenői református lelkész tartotta. Az áldozatok emléke előtt a jelenlevők az emlékezés lángjának meggyújtásával tisztelegtek. Megható pillanat volt, amelyet még négy előadás követett: Menczer Erzsébet (Budapest) édesapja, volt magyar politikai rab orosz fogságának történetét mesélte el, majd Murádin János Kristóf Gulág-kutató, egyetemi oktató, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa Erdélyi magyarok a GUPVI lágereiben (magyarörmény vonatkozásokkal bővítve) című előadásával hívta fel a konferencián jelen levő szamosújváriak figyelmét a múlt szörnyűségeire. Ezután Zsebők Csaba történész, publicista Komáromi Attila és Zsebők Dániel Gulágrabok emléke című, személyes hangvételű előadásával bővítette a konferencia programját, végül Becker Norbert Gyula történész, református lelkipásztor A Gulág lélektana, elhurcolt lelkészek szolgálata a táborokban című előadása hangzott el, amelyben beszámolt a magyarországi vendégek kutatásainak legújabb eredményeiről is. Közben a szervezők felvételről megismertették a hallgatósággal a 101 éves vitéz Békei Koós Otto nyugalmazott alezredes visszaemlékezéseit.

A rendezvény során vetítéssel egybekötött beszélgetése is sor került, de néhány, a témával kapcsolatos kiadványt is ismertettek a szervezők.

A vándorkonferencia a Gulág, a GUPVI, illetve a szovjet rezsim által működtetett táborokat megjárt magyar és magyarörmény áldozatok előtt tiszteleg.

Erkedi Csaba