Elkezdődött a népszámlálás első szakasza

Elkezdődött a népszámlálás  első szakasza
Ma elkezdődött a romániai népszámlálás első szakasza, amely március 13-áig tart – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Ebben a szakaszban zajlik az adminisztratív adatbázisokból történő adatátvétel. A cenzus második, újdonságnak számító, úgynevezett önkitöltéses szakasza március 14-e és május 15-e között zajlik majd. Ebben az időszakban ki-ki saját magára és családjára vonatkozóan önmaga töltheti ki a kérdőívet. Az önkitöltés két módon lesz lehetséges: az első mód az, mely szerint egyénileg, saját eszközön (számítógép, laptop, táblagép), előzetes online regisztráció után egy internetes felületre belépve töltjük ki a ránk vonatkozó kérdőíveket; a másik lehetőség az, ha az ember elmegy a települési összeírópontra, ahol táblagépeken lehet kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Ezeken az összeírópontokon jelen lesz egy számlálóbiztos is, aki segít, ha szükséges.A népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakasza május 16-án kezdődik és július 17-éig tart. Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző szakaszban nem szolgáltattak magukról adatokat, és táblagép segítségével töltik ki az online kérdőívet.

Most először a kérdőív magyar nyelven is elérhető lesz. Mind az online önkitöltés honlapján, mind a települési összeírópontokon található táblagépen lehetséges less magyar nyelven megválaszolni a kérdéseket. Azokon a településeken, ahol a magyar lakosság aránya 20 százalék feletti, az összeírópontokon kell legyen legalább egy olyan számlálóbiztos, aki beszél magyarul. Ugyanakkor a 20 százaléknál több magyar népességgel rendelkező településeken lesz magyar nyelvű, nyomtatott mintakérdőív is arra az esetre, ha a számlálóbiztos nem tud magyarul (a személyes lekérdezéskor).

A begyűjtött információkat a személyes adatok védelméről szóló hatályos jogszabályokkal (az EU2016/679-es rendelete) összhangban dolgozzák fel, és a bevitelt követően azonnal anonimizálják – szögezte le közleményében az INS.