Csoma Botond: nincs stabilitás az RMDSZ nélkül

„Nincs okunk ünnepelni, de kétségbe sem kell esnünk”

Csoma Botond: nincs stabilitás  az RMDSZ nélkül
Elsősorban a népszámlálás előzetes eredményei és az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, az elmúlt két évben elért eredmények minél szélesebb körű és érthető közzététele szerepelt az RMDSZ Kolozs Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) pénteki ülésén. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő kifejtette: a népszámlálás részleges eredményei kapcsán nincs okunk ünnepelni, de kétségbe sem kell esnünk. Úgy vélte, ma azok követik el a legnagyobb hibát, akik nemzethalált vizionálnak. Hangsúlyozta: nekünk az a feladatunk, hogy a romániai magyaroknak jövőt biztosítsunk, amelynek egyik eszköze a központi kormányzás, a parlamenti és az önkormányzati tevékenység. „Spekulációk vannak arra nézve, hogy mikor távolítják el az RMDSZ-t a kormányból. Egy dolog biztos: kormánytöbbség van, de stabil kormányzás nincs az RMDSZ nélkül” – nyilatkozta Csoma Botond. Megtudtuk: március 25-én tisztújító küldöttgyűlést szerveznek Kolozsváron.

„A népszámlálás részleges eredményei kapcsán nincs okunk ünnepelni, de kétségbe sem kell esnünk. Ma azok követik el a legnagyobb hibát, akik nemzethalált vizionálnak, ennek mentén kommunikálnak, és politikai szempontból ki akarják használni saját javukra ezt az eredményt. A romániai magyarok létszámcsökkenésének elsődleges oka, hogy a romániai magyarok korfája sokkal öregebb, és elhalálozási aránya magasabb, mint a többségé. Hat megyében 20 százalék felett van a magyarok aránya, ez nagyon fontos. Nekünk az a feladatunk, hogy a romániai magyaroknak jövőt biztosítsunk Erdélyben, Romániában. Ennek egyik eszköze a központi kormányzás, a parlamenti és az önkormányzati tevékenység” – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, parlamenti képviselő a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) péntek késő délutáni ülésén.

A politikus kifejtette: spekulációk vannak arra nézve, hogy mikor távolítják el az RMDSZ-t a kormányból. „Egy dolog biztos: kormánytöbbség van, de stabil kormányzás nincs az RMDSZ nélkül.  Ebben a kormányban az RMDSZ biztosítja stabilitást. Meg tudtuk védeni az embereket a kormányzás eszközeivel. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe az emberek a hétköznapokban. De ha az RMDSZ nem javasolta volna a hatósági árat a földgáznál és a villanynál, a gázért kétszeres, a villanyért pedig háromszoros árat fizetnének most a lakósok. Szintén az RMDSZ javasolta a nyugdíjak és a szociális juttatások egy részének emelését. Ha ez nem történt volna meg, a nyugdíjasok is sokkal nehezebb helyzetben lennének. Amennyiben az RMDSZ nem lesz kormányon, senkinek sem lesznek fontosak azok a települések, ahol magyarok élnek.  Ilyen még nem volt, hogy négy választás legyen egyetlen évben. Nem csak az a cél 2024-ben, hogy átlépjük a küszöböt, és ott legyünk a parlamentben, hanem, hogy kormányon legyünk, mert akkor tudjuk a legjobban segíteni a közösségünket” – hangoztatta a parlamenti képviselő.

Csoma kitért arra is: az RMDSZ-es miniszterek jól végezték a munkájukat, tehát semmi sem indokolja az eltávolításukat. De az sem biztos, hogy végül ez nem történik meg. Egyelőre nem érkezett komoly jelzés a két nagy párt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – részéről, hogy el akarják távolítani az RMDSZ-es minisztereket, hiszen ők többször bebizonyították, hogy felkészültek.

A készülő oktatási törvényről Csoma Botond elmondta: tavaly tárgyaltak erről Sorin Cîmpeanu tárcavezetővel, most újra kellett kezdeni mindezt Ligia Deca oktatási miniszterrel. Nagy különbség látszik a PSD és a PNL között az oktatási törvény kapcsán.

„Február végéig várhatóan kidolgozzák a végleges törvénytervezetet.  Előfordulhat, hogy a nacionalisták megpróbálnak olyan módosító indítványokat megszavazni, amelyek csorbítanák a magyar oktatást. Reméljük, hogy ezeket ki fogjuk védeni” – összegzett Csoma Botond.

László Attila szenátor arra figyelmeztetett, hogy két nehéz év előtt állunk.  „A népszámlálás előzetes eredményeit elfogadhatónak nevezte. Tudomásul kell vennünk, hogy el vagyunk öregedve, gyermekünk kevés, de másoknak jóval nagyobb veszteségeik voltak” – közölte a szenátor.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke szerint nem csak az RMDSZ-es miniszterek, hanem az államtitkáraik, intézményvezetőik is többször tanúbizonyságot tettek felkészültségükről. 

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke egy, az RMDSZ által február végétől április végéig tartó kampányról beszélt, amelynek célja, hogy a romániai magyarokat tájékoztassák arról, mit tett az RMDSZ az elmúlt két évben a kormányban, a parlamentben és a különböző önkormányzatokban.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke tájékoztatott arról, hogy március 24-én tisztújító küldöttgyűlést tartanak Kolozsváron, amelyen 253 küldött vesz részt. A soron következő temesvári RMDSZ-es kongresszusra 23 korporatív küldöttet, 19 választott személyt küldenek, de van tíz póttag is.

Ezt követően a küldöttgyűlés elfogadta az Antal Géza által bemutatott 2022-es pénzügyi beszámolót és a 2023-as költségvetés-tervezetet.Kép: Rohonyi D. Iván