EKE-közgyűlés 6812 m-es csúcshódítással

EKE-közgyűlés 6812 m-es csúcshódítással
Idei első közgyűlését tartotta meg január 3-án az EKE – Kolozsvár 1891, amelynek végén Darabont Eduárd hegymászó számolt be sikeres Himalája-expedíciójáról..

A János Zsigmond Unitárius Kollégium fizikumában megtartott találkozó napirendjén előbb a hivatalos ügyek kerültek terítékre, így a 2017-es teljesítménytúra-sorozatról készült pénzügyi-szervezési jelentés bemutatása után néhány belső szervezési ügy megtárgyalása következett, majd a február 14-én 18 órától, szintén a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban esedékes EKE-tisztújító közgyűlés előkészületeiről esett szó. Az EKE vezetősége szeretné, ha a februári közgyűléssel kapcsolatos információk minden taghoz eljutnának, ezért, mint elhangzott, az eseményt az egyesület honlapján és Facebook-oldalán, és nem utolsósorban a Szabadság hasábjain is kellőképpen meg fogják hirdetni.

A folytatásban az egybegyűltek megtekintették Mezei Elemér képes-zenés bemutatóját az EKE decemberi túráiról, amely a közgyűlést zárta, ám a rendezvénynek korántsem volt ezzel vége, hiszen az est fénypontjaként a nagyszámú, a fizikumot zsúfolásig megtöltő közönség Darabont Eduárd hegymászó vetítettképes előadását tekinthette meg az Ama Dablam csúcs meghódításáról.

A beszámolót Balázs Bence, a Szabadság főszerkesztő-helyettese vezette fel, aki elsőként adott hírt a kolozsvári hegymászó csúcshódításáról az erdélyi magyar sajtóban. Mint visszaemlékezett, Darabont Eduárdot még valamikor a ’90-es évek végén ismerte meg, amikoris az EMKE Honismereti Körének tagjaiként sok kiránduláson vettek részt közösen. A szimpatikus, belevaló sráccal aztán jó ideig nem találkoztak, legfeljebb néha összefutottak a Kolozsvári Magyar Napokon, de az eltelt évek során Eduárd mit sem változott, hiszen amikor tavaly szeptemberben, majd novemberben – a csúcshódításra indulás előtt, illetve után elbeszélgettek –, szavaiból a hegyek iránti szeretet, a hegymászás népszerűsítése sugárzott, és korántsem saját magát helyezte a középpontba.

A folytatásban Darabont Eduárd rövid „földrajzlecke” után expedíciójáról mesélt, miközben a kivetítő vásznon az általa készített fotókból összeállt montázs képsorai pörögtek. A Himalájával és környékével, az ott élő emberekkel, nem utolsó sorban a fantasztikus hegycsúcsokkal, saját kalandjaival ismertette meg a közönséget, amely végül nagy tapssal gratulált az Ama Dablam 6812 m-es csúcsának meghódításához, hiszen nem csak kolozsvári EKE-tag nem jutott fel még ilyen magasra, de – kettős állampolgárként – egyben Darabont Eduárd az első magyar, aki meghódította a világ legszebb hegyének tartott Ama Dablam, vagyis az Anya Nyaklánca csúcsát.