„Egyetlen szempont a tehetség”

Huszonkettedik alkalommal osztották ki a Communitas ösztöndíjait

Az ösztöndíj célja ösztönözni a fiatalokat itthon alkotni FOTÓ: KISS GÁBOR
Huszonkettedik alkalommal osztotta ki a Communitas Alapítvány az RMDSZ által meghirdetett, egy évre szóló ösztöndíjakat, amelyekben harmincöt év alatti romániai magyar alkotókat szoktak részesíteni, pályázat útján, az irodalom, a vizuális művészetek, a zeneművészet, a színház- és mozgásművészet, a film, a televízió, rádió és multimédia területén.

A pályázóknak a kihirdetett valamelyik magyar kulturális ágazathoz kapcsolódó, egy évre szóló alkotói tervet vagy előadói elképzelést kell benyújtania. „A pályázat célja az erdélyi magyar kultúrát gazdagító művek létrehozását ösztönző alkotói feltételekhez való hozzájárulás, a művészet társadalmi közmegbecsülésének kifejezésre juttatása” – fogalmaznak a korábban meghirdetett pályázati felhívásban. 

A 22. Alkotói Ösztöndíj Gálára csütörtökön, május 16-án került sor Kolozsváron a Bánffy Miklós Operastúdióban, ahol díjazták az idei ösztöndíj nyerteseit, és emellett a tavalyi ösztöndíjasok tartottak rövid műsort, valamint a vizuális művészetek 2023-as díjazottai állítottak ki munkáikból. 

A közismert és jeles szakemberekből álló ösztöndíjbizottságnak az elnöke, Markó Béla „Egy emberöltő mérlege” című köszöntő szövegében úgy fogalmazott, hogy bár általában huszonöt-harminc esztendő tesz ki egy emberöltőt, „gyorsan változó korunkban nyugodtan számíthatjuk egy emberöltőnek ezt a huszonkét évet.” A több mint két évtized alatt sok százan kaptak ösztöndíjat, számuk az évek során folyamatosan nőtt, hiszen míg első alkalommal tizenketten, idén már negyvenegyen részesültek szakmai támogatásban, a 2024-es esztendő nyerteseit nagy számú, közel kétszáz pályázóból választotta ki az ösztöndíjtanács. 

„… egy olyan korban, amikor sokan csak a veszteségeket tartják számon, és szívesen beszélnek Erdély elmúlt évtizedeiről úgy, mintha kudarcok sorozata lett volna, meg aztán a világpolitika sem jogosít fel túl sok optimizmusra, bizonyíthatóan tudunk fejlődni, tudunk előrelépni. Nincs igazuk a siránkozóknak. Éppen az évről évre jelentkező új tehetségek mutatják, hogy van az erdélyi kultúrában tartalék, van alkotóerő, van bizalom a jövőben. (…) Alkotni ugyanis csak úgy lehet, ha hiszünk a művészet, az irodalom jobbító hatásában. (…) Sokféle válság van körülöttünk, környezeti, politikai, nemzeti és így tovább. Kultúrák ütközéseként is szokás magyarázni mindazt, ami ma a világban vagy akár a közvetlen környezetünkben zajlik. Ez nagy tévedés. Csak a kultúra hiánya tudja elválasztani az embereket. A kultúra, éppen ellenkezőleg, összeköt…” – fogalmaz idei köszöntőjében Markó Béla.

Ez az ösztöndíj egy díj is, a Communitas díja – mondta a tegnapi gálán Markó Béla, az idei nagy számú sikeres ösztöndíjas kapcsán pedig megjegyezte, arra kell törekedniük, hogy tovább növeljék az ösztöndíjak számát az elkövetkező években, megpróbálva itthon tartani a fiatalokat, annak igazolásával, hogy itthon is lehet alkotni. A fiatal íróknak, színészeknek, vizuális művészeknek azt kívánta, keressék a megújulás lehetőségét és ne higgyék el a jelent jellemző hatalmas megosztottságot, hogy mintha minden pillanatban választani kellene a hagyományőrzés és az újítás, a jobb és a bal, stb. között. Hiszen ellenkezőleg, a tradíció, az erdélyi lét, a transzilván szellemiség éppenséggel a megújulás állandó aláírásával, akarásával érhető el a modernizálás által – mondta, hangsúlyozva, hogy az ösztöndíj odaítélésének egyetlen szempontja a kezdetektől a tehetség volt.               

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér