Donald Trump kirohan az Egyesült Államok szövetségesei ellen

Donald Trump kirohan az Egyesült Államok szövetségesei ellen
A szövetséges országok többé "nem húzhatnak hasznot" az Egyesült Államokból által biztosított katonai védelemből - fogalmazott Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök két Twitter-bejegyzést tett közzé. Ezekben reagált a James Mattis védelmi miniszter távozását bíráló szenátorok megnyilvánulásaira, valamint visszautasította a feltételezést, miszerint nem becsüli nagyra a katonai szövetségeseket. "Annak a néhány szenátornak, aki szerint én nem kedvelem vagy nem becsülöm nagyra katonai szövetségeinket, azt mondom, nincs igazuk" - írta Donald Trump.

"Mindazonáltal nem szeretem, hogy ezen országok közül sokan előnyt kovácsolnak az Egyesült Államokhoz fűződő barátságból mind katonai-védelmi, mind kereskedelmi téren".

Egy következő mikroblog-bejegyzésben úgy folytatta: "lényegében világszerte mi támogatjuk sok nagyon is gazdag ország haderejét, miközben ezek az országok teljes mértékben hasznot húznak az Egyesült Államokból és a mi adófizetőinkből a kereskedelem terén. Mattis tábornok ezt nem látta problémának. Én igen, és ezt éppen most korrigáljuk".Trump nem nevezte meg azokat a szenátorokat, akiknek Twitter-oldalán válaszolt.A vasárnapi szokásos televíziós politikai vitaműsorokban több törvényhozó is bírálta az elnököt James Mattis védelmi miniszter lemondása és külpolitikai döntései - a szíriai csapatkivonás és az afganisztáni kivonulás megkezdése - miatt. Pat Toomey, pennsylvaniai republikánus szenátor például az NBC televízió Szemben a nemzettel című politikai magazinjában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára a legnagyobb előny éppen az, hogy "sokan akarnak a szövetségesei lenni". A republikánus politikus szerint a szenátoroknak nagyobb szerepet kell kiharcolniuk maguknak az amerikai külpolitika alakításában".

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol