Donald Trump amerikai elnök álláspontja sok területen megváltozott

Donald Trump amerikai elnök álláspontja sok területen megváltozott
Donald Trump álláspontja sok területen, így a bevándorlás kérdésében is megváltozott - jelentette ki az amerikai elnök kabinetfőnöke.

John Kelly ezt a Fox televíziónak adott interjújában fejtette ki, miután délután a kongresszusban spanyolajkú törvényhozókkal találkozva a többi között arról beszélt, hogy Donald Trump kész a fiatalkorú bevándorlók státuszának rendezésére.

A zártkörű tanácskozás után Ruben Gallego, arizonai demokrata párti képviselő a CNN hírtelevíziónak elmondta: John Kelly arról beszélt a törvényhozóknak, hogy Trump választási kampányban megfogalmazott egyes álláspontjai az amerikai-mexikói határon építendő falról "tájékozatlanságon" alapultak.

Kelly a Fox televízióban megerősítette, hogy valóban szó volt erről. "A kampányokban mindenki mond dolgokat, amelyekről kiderül, hogy talán nem az információk teljes körén alapulnak" - fogalmazott. Hozzátette: a kampány és a kormányzás két különböző dolog és " az elnök nagyon, nagyon rugalmas a lehetséges határokat illetően". Majd Donald Trumpról leszögezte, hogy "nagyon határozott fejlődési folyamaton ment keresztül" Afganisztántól a déli határon felépítendő falig sok területen". "Nagyon határozottan megváltozott az álláspontja a DACA-programot és a határon építendő falat illetően is" - hangsúlyozta.

A DACA-programot az előző amerikai elnök, Barack Obama elnöki rendelettel hívta életre, és az a kitoloncolástól védi a közbeszédben álmodozóknak nevezett fiatal bevándorlókat: azt a mintegy 700-800 ezer fiatalt, akit gyermekként illegális bevándorló szüleik hoztak az Egyesült Államokba, ott nőttek fel és a DACA (Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért) lehetőséget ad számukra a legális munkavállalásra is. Donald Trump a választási kampányban a DACA-program eltörlését ígérte, majd tavaly tavasszal bejelentette, hogy gondjukat egy átfogó bevándorlási reform keretében kell rendezni. Ehhez 2018 márciusáig adott határidőt a kongresszusnak.

John Kelly a Politico című lap által megszellőztetett információk szerint a spanyolajkú törvényhozóknak így fogalmazott: "ha itt az a szándék, hogy a DACA által védett, mintegy 700 ezer fiatal meghatározatlan ideig jogszerűen az Egyesült Államokban maradjon, az Egyesült Államok elnöke is éppen ezt akarja".

Kelly szavait általános megelégedettség fogadta a spanyolajkú politikusok körében. Luis Gutierrez, Illinois állam képviselője a republikánusokra utalva újságíróknak azt mondta: sokkal bizakodóbb, mint korábban bármikor. "Szerintem a demokratáknak egyértelműen azt kellene mondaniuk, hogy mi meg akarjuk adni nektek a biztonságos határokat, ti pedig adjátok nekünk a mi álmodozóinkat" - idézte a Politico Gutierrezt. Maga Kelly a Foxnak adott interjújában szintén optimistán nyilatkozott, mint mondta, "nincs kétsége", hogy meglesz a megállapodás a kongresszusban a DACA-programról.

A demokraták egyébként a kormányzat működésének finanszírozásáról szóló törvény megszavazását ahhoz kötötték, hogy a törvénytervezet tartalmazza a DACA-megállapodást is. A törvényt péntekig meg kell szavazni, ellenkező esetben leállnak a kormányhivatalok és a tisztviselők sem kapnak fizetést, mert nem lesz miből finanszírozni a kormányzati  munkát.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol