Donald Trump a francia elnökkel egyeztetett a közös afrikai terrorellenes fellépésről

Donald Trump a francia elnökkel egyeztetett a közös afrikai terrorellenes fellépésről
Donald Trump amerikai elnök Emmanuel Macron francia államfővel egyeztetett telefonon a közös terrorellenes fellépésről az afrikai Száhel-övezetben.

A telefonbeszélgetést a Fehér Ház szűkszavú közleménye szerint az amerikai elnök kezdeményezte, azt követően, hogy a héten a nyugat-afrikai Nigerben terrortámadás áldozata lett négy amerikai katona is. A terrortámadás október 4-én történt a fővárostól, Niameytől mintegy 200 kilométernyire északra, a Malival határos vidéken, ahol az amerikai hadsereg különleges egységei terrorellenes kiképzést tartanak a nigeri hadsereg katonáinak.

A térségben az al-Kaida terrorhálózat és a hozzá köthető kisebb terrorcsoportok tevékenykednek, a szerdai támadást is valószínűsíthetően az al-Kaida emberei követték el. A Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője azt közölte, hogy az amerikai hadsereg afrikai parancsnoksága egyelőre információkat gyűjt az esetről, de hivatalos vizsgálat nem indult.

Nigert az Egyesült Államok szoros szövetségeseként tartják számon a terrorizmus elleni harcban. Az afrikai országban jelenleg - a The New York Times című lap jelentése szerint - mintegy 800 amerikai katona tartózkodik, köztük a hadsereg különleges egységeinek katonái is, akik a helyi hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Az Egyesült Államok mintegy 50 millió dolláros költséggel Agadez városában drónbázist is épít. Ez várhatóan a jövő év elején lesz kész, és a tervek szerint onnan tartják majd megfigyelés alatt Líbia déli vidékeit és az egész Száhel-övezetet.

Niger, Mali, Mauritánia, Burkina Faso és Csád 5000 katonát számláló közös haderő összeállításán dolgozik, amely a Száhel-övezetben egyre erősödő szélsőségesekkel venné fel a harcot. Az első zászlóaljak valószínűleg már októberben készen állnak a harcra, a közös haderő egészét pedig várhatón 2018 márciusában vetik be.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) júniusban egyhangúlag elfogadott határozatban üdvözölte az öt afrikai ország erőfeszítését. A világszervezet azonban - az Egyesült Államok kitartó ellenzése miatt - nem járul hozzá anyagilag a haderő felállításához. Az ENSZ-nek 12 ezer fős békefenntartó egysége szolgál Maliban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol