Dokumentumfilmet mutat be a magyar film napján a Filmtett Egyesület

Dokumentumfilmet mutat be a magyar film napján a Filmtett Egyesület
A magyar film napja alkalmából online filmnézésre hív a Filmtett Egyesület: Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilm az első magyar történelmi filmről mesél. Kiderül belőle, miért volt fontos a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő számára a Bánk bán filmre vitele, milyen rangos stáb dolgozott a felvételeken, hogyan fogadta a kritika a filmet, a fennmaradt képanyag segítségével pedig a Bánk bán egy rövid jelenetét is sikerült rekonstruálni.

A magyar filmgyártás 120 éves évfordulója alkalomból a Filmtett Egyesület és az Iskola Alapítvány a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum támogatásával különleges filmtörténeti csemegével készül: az első magyar történelmi film, a Kertész Mihály által 1914-ben rendezett kolozsvári Bánk bán forgatásáról mutatnak be egy 12 perces dokumentumfilmet.

1915. április 19-én a budapesti Royal Apolló Mozgó zsúfolásig telt termében került sor a Bánk bán filmváltozatának bemutatójára. Az első magyar történelmi film átütő sikerét egyedülálló filmes stáb garantálta: kellett a kolozsvári színházigazgató, Janovics Jenő eltökéltsége, aki a helyi Bánk bán kultusz egyik leglelkesebb éltetőjeként mindent megtett annak érdekében, hogy színvonalas, látványos film születhessen Katona József tragédiájából. Szükség volt Kertész Mihályra, az első egész estés magyar film rendezőjére, aki 1914-ben a Nordisk Filmgyárnál töltött tanulmányútja után tért vissza Magyarországra és rögtön elfogadta Janovics felkérését. Emellett szükség volt olyan elismert színészekre is, mint Jászai Mari és Szentgyörgyi István, valamint gróf Kornis Károlyra, aki szentbenedeki kastélyát gondolkodás nélkül felajánlotta forgatási helyszínként e nemes célra.

A dokumentumfilmet Zágoni Bálint rendezte, szakértője pedig a nemrég elhunyt filmtörténész, Balogh Gyöngyi, aki számos elveszett magyar némafilm beazonosítója. A filmben megszólal a korszakot és Janovics Jenő munkásságát kutató Margitházi Beja és Zakariás Erzsébet is. Fényképezte Bántó Csaba és Kalamár Gábor, hangutómunkáját Iszlai József végezte. A némafilmes zene Darvas Kristóf alkotása.

A film április 30-án, pénteken délután 4 órától tekinthető meg Az elveszett kolozsvári Bánk bán – bemutató elnevezésű Facebook-eseménynél közzétett linken.