Dokumentumfilm készült Benedek Elek életéről

Dokumentumfilm készült Benedek Elek életéről
„Benedek Elek születéstörténete olyan, mint egy népmese indítása. Megszületik a hős, baljós jelek mutatkoznak, de éppen ezek vetítik előre a rendkívüli sorsot” – hangzik el a négyrészes dokumentumfilmben, amelyet Mátyássy Áron és Szögi László rendezett a nagy mesemondóról. Az Istenke bicskája című film premierje június 4-én volt, első két része pedig már megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum Youtube-csatornáján.

„Benedek Elek a nagy mesemondó, de Benedek Elek határozott tollú publicista, a társadalmi igazságtalanságok iránt különös érzékenységet mutató regényíró, a hazafias szellemű és megfelelő minőségű oktatás harcos képviselője az országgyűlésben, s a magyar gyermek- és ifjúsági irodalomnak nemcsak megteremtő-művelője, hanem számtalan lap szerkesztője, valamint Trianon után az erdélyi magyar irodalmi közélet egyik legfontosabb szervezője is volt. Mindezek mellett pedig egy szinte mesebeli szerelem főhőse. Aki a művein és a közéleti tevékenységén túl a teljes életével is példát mutatott az utókor számára is” – olvasható a film beharangozójában.

Az alkotás bemutatja Benedek Elek pályájának kezdeti nehézségeit, feleségével, Fischer Máriával való szerelmének történetét, és politikai karrierjének fordulatait is, rávilágítva hátrahagyott örökségének gazdagságára. A filmben több irodalomtörténész, valamint Benedek Elek ükunokája is mesél az íróról. A játékfilmes betétekben az idős írót Kőszegi Ákos, feleségét, pedig Básti Juli alakítja. A forgatókönyvet Krisztics Dezső írta, a film operatőri munkáját a rendezőpáros végezte.

(Borítókép: jelenet a dokumentumfilmből)