Meghirdették a Móricz Zsigmond ösztöndíjpályázatot

Meghirdették a Móricz Zsigmond ösztöndíjpályázatot
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet azon fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerésével. A pályázatok benyújtásának határideje február 11., a pályázat lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotó tevékenységhez.

Az ösztöndíjra jelentkezhetnek azok az 1984. január 1. után született írók, irodalmárok, akik eddig színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken jelentek meg. Korábbi ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben az előző ösztöndíjuk lejárta óta eltelt öt év, és a korhatárnak még megfelelnek. (Utolsó sikeres pályázati év: 2014.) Egy évnél hosszabb időszakra vonatkozó terveket a kuratórium nem támogat.

Nem nyújthat be pályázatot, aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (például az NKA alkotói támogatása) vagy támogatásban, illetve aki MASZRE alkotói támogatásban részesül. PhD-témával nem lehet pályázni.

Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, a 2019. január – december 31. közötti időszakra vonatkozik, az ösztöndíj összege havi bruttó 200.000 Ft.

A pályázatot szakértői kuratórium bírálja el, aki az ösztöndíjak odaítéléséről is dönt. A pályázati adatlap és nyilatkozat a pályázati felhívás része, amely letölthető www.pim.hu honlapról és a MANK honlapjáról www.alkotomuveszet.hu.

(Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)