Ismét pályázhatnak fiatal írók, irodalmárok a Móricz-ösztöndíjra

Ismét pályázhatnak fiatal írók, irodalmárok a Móricz-ösztöndíjra
Meghirdette a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az idei Móricz-ösztöndíjat, amelynek időtartama a 2022. január 1. és december 31. közötti időszakra szól. Az ösztöndíjat legfeljebb 13 személy nyerheti el – írja közleményében a PIM.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt pályázat azon fiatal írók, irodalmárok részére szól, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást. Az ösztöndíj célja, hogy a tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtve a magas színvonalú alkotótevékenységhez – olvasható a közleményben.

A pályázaton azok az 1982. január 1-jét követően született alkotók indulhatnak, akik már publikáltak színvonalas szakmai orgánumokban és a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesülnek központi költségvetési forrásból finanszírozott alkotói támogatásban. Mint írják, a publikált kötet megléte nem feltétel, de előnyt jelent.

Korábbi Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjasok is pályázhatnak, amennyiben legfeljebb kétszer nyerték el az ösztöndíjat és a korhatárnak még megfelelnek. A pályázatot a PIM által felkért szakértői kuratórium bírálja el. Az ösztöndíj odaítéléséről vagy visszavonásáról, a részbeszámoló és a beszámoló elfogadásáról szintén a kuratórium dönt.

Az ösztöndíj összege bruttó 200 ezer forint havonta, beküldési határidő 2022. január 15. A pályázattal kapcsolatos további részletek, valamint a benyújtáshoz szükséges dokumentumok a www.pim.hu weboldalon találhatók.