Csökkentené a kormány a medvék védettségi szintjét

Az európai barnamedvék védettségi szintjének csökkentését szorgalmazza Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a Környezetvédelmi Tanács brüsszeli ülésén arra kérte az Európai Bizottságot: fontolja meg az európai barnamedve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását, számolt be az Agerpres hírügynökség. 

Mircea Fechet Facebook-bejegyzésében idézte a brüsszeli felszólalását, amelyben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértőire hivatkozva azzal érvelt: az európai barnamedve-populáció stabil, a fajállomány állapota jó, a veszélyeztetettsége pedig alacsony. Emlékeztetett: Románia bebizonyította: képes Európa legnagyobb medvepopulációját kezelni, sőt biztosítani tudja a feltételeket a gyarapodásához.

Beszámolója szerint a miniszter az ülésen elmondta, hogy a Kárpátokban mintegy 6400–7200 medve, a teljes európai barnamedve-populáció negyven százaléka él, de Romániában „a biológiai sokféleségnek ez a gazdagsága kezdi fenyegetni az ország legértékesebb kincsét, az embereket.” 

„Meg kell értenünk, hogy körülményektől függetlenül az emberi életnek kell elsőbbséget élveznie” – idézte saját felszólalását Fechet; mint összegezte, az elmúlt húsz évben Romániában 26 embert öltek meg, 274 embert pedig súlyosan megsebesítettek a medvék.  

A környezetvédelmi miniszter erre hivatkozva kérte az Európai Bizottságot: mérje fel újra az európai barnamedve-populáció állapotát, és fontolja meg az európai barnamedve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását, ahogyan korábban a farkasok esetében is eljárt.