Csép Andrea Éva: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait

Csép Andrea Éva: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük  az emberek, a családok hétköznapjait
Az RMDSZ több mint két éve van kormányon, és ezekben a hetekben egy országos konzultáción kérdezi meg a magyar közösség véleményét a kormányzati eredményekről és a jövő tennivalóiról. A személyes találkozókon, fórumokon elhangzó vélemények és kritikák, a kormany.rmdsz.ro honlapon elérhető rövid kérdőív kitöltése mind a szövetség munkáját segítik, mondta el Csép Andrea Éva parlamenti képviselő.

Z. B.

- A járvány és a szomszédban zajló háború komoly megpróbáltatás elé állította a gazdaságot és az embereket. Ebben a helyzetben őket most az foglalkoztatja, ki tudják-e fizetni az energiaszámlákat, lesz-e elegendő pénz ételvásárlásra a megnövekedett árak közepette. Melyek azok az intézkedések, amelyeket az RMDSZ azért tett, hogy a családok élete könnyebb legyen?

- Segítünk a mindennapokban. A mi munkánk, ami ezekben az években kiegészült a kormányzással, végső soron arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait, megoldásokat nyújtsunk számukra.  Az energiaárak szabályozásával pont ezt tettük: csökkentettük a családok terheit. A földgáz árának támogatása nélkül kétszer ekkora lenne a gázszámla. Az áramért a kisfogyasztóknak támogatás nélkül háromszor, az átlagos háztartásoknak két és félszer annyit kellene fizetni. Ezek az RMDSZ javaslatai voltak. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy kezdeményezésünkre a legalább három gyermekes családok és azok a szülők, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, fogyasztásuktól függetlenül kedvezményes áron fizethetik villanyszámláikat. A kedvezményezettek között vannak azok a fogyatékkal élők is, akik felgyógyulásukhoz elektromos eszközöket használnak.

- Parlamenti képviselőként fogadóóráin rendszeresen találkozik véleményekkel, kritikákkal. Mi az, amit ezekből beleépít munkájába?

- Civilszervezetekkel, kismamákkal, nagycsaládosokkal, nyugdíjasokkal és fogyatékkal élő személyekkel rendszeresen konzultálok. Az egyik legtöbbet tárgyalt téma a bölcsődék. Tudjuk, kevés van. Éppen ezért az RMDSZ országszerte 203 új, környezetbarát bölcsőde megépítésére biztosított forrásokat, építésük el is kezdődött, ezzel 10 ezer családnak segítünk. Emellett újra előjön az a reális kérés, hogy a gyermekpénzt növeljük meg. Egy évvel ezelőtt a 2 évnél kisebb gyermekek és a fogyatékkal élő gyermekek pótlékát 600 lejre, a 2 év feletti gyermekekét 243 lejre emeltük, idén az a célunk, hogy ezt az összeget az infláció növekedéséhez igazítjuk.

Egy másik sikeres történet: sok nevelőszülő, örökbefogadni kívánó keresett meg minket. Egyszerűsítettük az örökbefogadási eljárást, anyagi juttatásokat vezettünk be az örökbefogadó szülőknek, valamint az összeszokási szabadság ideje alatt, amelyet 1 évről 2 évre emeltünk, a gyermeknevelési szabadságnak megfelelő összegre jogosultak ezek a szülők. Minden gyermeknek joga van békés, nyugodt családi környezetben felnőni, Romániában 5 410 gyermek vár arra, hogy családban élhessen.

- Mi várható még?

- Egy válságos környezetben, amit lehetett, azt meg is tettük, viszont nagyon sok tennivalónk van még a családok támogatását illetően. A következő időszakban a nagyszülői GYES bevezetésén dolgozunk. Azok a kismamák, akik a gyermek fél éves kora előtt visszamennek dolgozni, jogosultak az úgynevezett visszailleszkedési pótlékra egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2 évet. Ez 1500 lej. Mi azt kezdeményezzük, hogy amennyiben a szülők visszatérnek dolgozni, lemondanak erről a plusz juttatásról, és szívesen bíznák gyermeküket a még dolgozó nagyszülőkre, akkor a nagyszülők is jogosultak legyenek a GYES-re.

Emellett növelni kívánjuk a terhesség alatti ingyenes szűrővizsgálatok számát, távmunka, részmunkaidő lehetőségek bevezetésén dolgozunk a GYES-ről visszatérő anyáknak, ki akarjuk terjeszteni az afterschool-programokat, védőnői hálózatot építenénk ki, s csökkentenénk a gyermek- és felnőtt pelenka TVA-ját 5 százalékkal.

- Javában zajlik az RMDSZ kormányzati konzultációja. Ebben az időszakban az erdélyi magyarok elmondhatják véleményüket a kormányzásról. Miért fontos ez?  

- Több mint két éve vagyunk kormányon, érdemes hát a félidőn túl számba venni, amit elvégeztünk, s azt is, ami még előttünk áll. Ennek leghasznosabb módja, ha eredményeinket és terveinket megbeszéljük a közösségünkkel. Ezt tesszük most: találkozókat, fórumokat szervezünk Erdély-szerte, és létrehoztunk egy honlapot is, a kormany.rmdsz.ro oldalt, ahol értékelni lehet az RMDSZ kormányzati munkáját egy rövid kérdőív kitöltésével. Én arra kérek mindenkit, hogy ne tartsa magában a javaslatait.  (X)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)
Máskép(p)