Ciucă: Románia „rendületlenül” támogatja a Moldovai Köztársaságot

Ciucă: Románia „rendületlenül” támogatja  a Moldovai Köztársaságot
Moldova nemrég tisztségbe került miniszterelnöke, Dorin Recean érkezett szerdán hivatalos látogatásra Bukarestbe. Nicolae Ciucă kormányfő katonai tiszteletadással fogadta hivatali kollegáját a Victoria-palotában. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a két miniszterelnök munkareggelijét a tárgyalóküldöttségek találkozója követte, majd Nicolae Ciucă bemutatta vendégének kormánya tagjait. A közös sajtótájékoztatón kiemelte: Bukarest „rendületlenül támogatja a Moldovai Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartását a nemzetközileg elismert határain belül.” Beszélt arról is, hogy egyre több kísérlet van Moldova destabilizálására, a feszültségkeltésre, az ellenséges hangvételű, hamis információk terjesztésére alapozó narratívákra. Románia a szomszédos ország többszintű támogatását szorgalmazza, hogy ellenállhasson ezekkel szemben.

A moldovai kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă beszámolt arról, hogy elsősorban az ukrajnai háború fejleményeiről, a háborúnak a Moldovai Köztársaságot érintő biztonsági, energetikai és gazdasági következményeiről egyeztettek Dorin Receannal. Hangsúlyozta: biztosította hivatali kollégáját arról, Románia Brüsszelben is szorgalmazza a Moldovai Köztársaság több szintű támogatását, hogy ellen tudjon állni Oroszországnak, a destabilizációs kísérletekkel szemben. Mint kifejtette, Bukarest támogatja a kisinyovi kormányt a reformok végrehajtásában, az ország gazdaságának és biztonságának megerősítésében, s egyengetni fogja a Moldovai Köztársaság európai integrációját. Tárgyaltak a szomszédos ország európai integrációjának menetrendjéről, a kisinyovi kormány reformtörekvéseiről is. Ezzel összefüggésben terítékre került a szomszédos ország kereskedelmének teljes liberalizálása és a roaming-díjak csökkentése. Szó esett a két ország villamosenergia-rendszerének összekapcsolásáról is, ez ugyanis hozzájárulna Moldova energetikai függetlenségének megteremtéséhez, tudatta Ciucă.

A miniszterelnök Romániát a Moldovai Köztársaság „legőszintébb és legmegbízhatóbb partnerének nevezte.” Felidézte, hogy Bukarest 10,3 millió euró értékű közvetlen támogatást nyújtott Moldova Köztársaságnak az áram-, a tűzifa- és az üzemanyag-ellátás biztosítására. Kitért arra is, hogy a román kormány a múlt heti ülésén szándéknyilatkozatot fogadott el egy, a Pruton átívelő híd megépítéséről a romániai Albiţa és a moldovai Leuşeni között, illetve további két memorandumot két, meglévő híd korszerűsítéséről.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Románia a Moldovai Köztárság első számú kereskedelmi partnere, és tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 3,6 milliárd euróra nőtt. „A kereskedelmi és a gazdasági együttműködésünk véleményem szerint a román és a moldovai állampolgárok érdekeit egyaránt szolgálja” – mondta a közös sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă. 

Dorin Recean megerősítette: Bukarest Kisinyov „legjelentősebb partnere”, és természetesnek nevezte, hogy tisztségbe lépése utáni első külföldi útja Romániába vezetett. Mint kiemelte, a két ország közötti szoros együttműködést csak erősítik a közös gazdasági, energetikai, infrastrukturális, védelmi-biztonsági, kulturális és egészségügyi projektek.

A moldovai kormányfő nyomatékosította továbbá: az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt egész Európa nehéz helyzetbe került. „Tudjuk, hogy Kisinyov nincs egyedül ezekkel a kihívásokkal szemben. Ugyanakkor biztosítok mindenkit, hogy a Moldovai Köztársaság eleget tesz a régió békéjének és biztonságának garantálásában betöltött szerepének” – fogalmazott. Hozzátette: kormányának eltökélt szándéka az ország intézményeinek és gazdaságának megerősítése, ellenálló képességük növelése, hogy döntő módon hozzá tudjanak járulni Moldova európai uniós csatlakozásához.

Recean köszönetet mondott Romániának a tavaly ősszel nyújtott támogatásért, amely számottevő volt az országát sújtó energiaválság leküzdésében. „Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a Moldovai Köztársaság alternatív áramellátási források nélkül maradt. Bukarest a román energiaipari vállalatokkal együtt ezúttal is mellettünk állt, és sikerült biztosítanunk állampolgáraink számára a villamosenergia-ellátást” – magyarázta.

A moldovai miniszterelnök ugyanakkor együttműködésre biztatta a román és moldovai üzletembereket, hangsúlyozva, hogy rövidesen mindkét ország pénzpiaca integrálódik. A tisztségviselő a nap folyamán Klaus Iohannis államfővel, Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel és Alina Gorghiuval, a szenátus ügyvivő elnökével is egyeztetett.

Amint arról beszámoltunk, február 23-án Maia Sandu moldovai elnököt fogadta Klaus Iohannis államfő, aki úgyszintén biztosította hivatali kollégáját arról, hogy Románia nem hagyja magára Moldovát az „orosz destabilizációs kísérletekkel szemben.”

Kép: www.gov.ro