Cioloş: soha, senki nem fogja tudni többé suttyomban kormányozni Romániát

Cioloş: soha, senki nem fogja tudni többé suttyomban kormányozni Romániát
Dacian Cioloş volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésében úgy vélekedett, „ezek a napok nem csak egy sürgősségi rendelet hatályon kívül helyezéséről szólnak, hanem egy felnőtt társadalomról, amely megálljt mond”.

„Soha, senki nem fogja tudni többé suttyomban kormányozni Romániát. A polgárok százezrei vonultak utcára, hogy megvédjék a demokráciát, a jogállamiságot, hogy erős igazságszolgáltatás legyen, a társadalom pedig értékeken alapuljon. Románok százezrei kérnek egy becsületes, nyitott, európai Romániát. A polgárok százezrei kérnek egy másfajta kormányzást: becsületeset, átláthatót, amelyik az emberek szolgálatában áll. Ezek a napok nem csak egy sürgősségi rendelet hatályon kívül helyezéséről szólnak, hanem egy felnőtt társadalomról, amely megálljt mond hazugságnak és a populizmusnak. Nem csak egy papírra vetett törvényről szólnak, hanem erkölcsről és kollektív öntudatról, a jövőnkről nemzetként. Ma este románok százezrei világítják meg az ország lelkét” – írta a volt kormányfő a közösségi portálon.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este a România Tv műsorában úgy nyilatkozott, hogy az országban megtartott tüntetések „szervezési módja” és a „finanszírozás mérete” „profi szervezésre utal”.

Több mint 200 ezren tüntettek vasárnap Bukarestben a Győzelem (Victoriei) téren. Bár a Grindeanu-kabinet hatályon kívül helyezte a 13-as számú sürgősségi rendeletet, az emberek utcára vonultak, és a kormány lemondását követelték.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Súlyos vereséget szenvedett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az alkotmánybíróságon azt követően, hogy a vádhatóság eljárást indított a hírhedt, Btk.-módosító 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében. A taláros testület kimondta, hogy a DNA túllépte hatáskörét és alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és a vádhatóság között.
Belpol