Cioloș: függetlenül attól, hogy ki lesz kormányon, meg kell reformálnia a közigazgatást

Cioloș: függetlenül attól, hogy ki lesz kormányon, meg kell reformálnia a közigazgatást
Dacian Cioloș miniszterelnök ma úgy nyilatkozott, függetlenül attól, hogy ki lesz kormányon a decemberi parlamenti választások után, meg kell reformálnia a közigazgatást. Ők ugyan tervezték a folyamat elindítását, ám „a politikai étvágy hiányába” ütköztek.
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

„Új alapokra kell helyezni a közigazgatási apparátust, a szakmaiság és a hozzáértés kell, hogy legyen a döntő kritérium. Ezt már kormányzásunk első hónapjaiban megállapítottuk, és éppen ezért tűztük ki célul a folyamat elindítását. Az első hónapokban dolgoztunk egy hasonló reformcsomagon. Azoknak az elemeknek az azonosításából indultunk ki, amelyeknek reformra van szükségük, és előkészítettünk egy közvitát is a reformjavaslatokról. Sajnos a politikai étvágy hiányát tapasztaltuk, így, a választásokat megelőző évben” – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: arra a következtetésre jutott, hogy esély sem volt arra, hogy véghezvigye akaratát.

„És akkor ahelyett, hogy hősiességről tettünk volna tanúbizonyosságot ebben a reformfolyamatban, tudva, hogy nem tudjuk elmélyíteni ezt a reformot, inkább stratégia szempontból kezeltük a dolgokat” – részletezte a miniszterelnök, kitérve egyebek mellett arra, hogy nemzetközi intézmények, mint az OECD vagy a Világbank segítségével elemezték a közigazgatás tevékenységét, és a reformfolyamat alapját képező stratégiákon dolgoztak.

„A közigazgatás reformjában egy összefüggő és a teljesítményen, hozzáértésen és átláthatóságon alapuló, egységes rendszerre van szükség, ami kiszámíthatóvá teszi a közalkalmazotti munkakört, átláthatóbbá teszi a döntéshozatalt, de szükség van a közigazgatás és a politikum, illetve a politikai és a közigazgatási döntéshozatal közötti viszonyrendszer tisztázására is. (…) Úgy hiszem, függetlenül attól, hogy ki kerül kormányra, el kell kezdenie ennek folyamatnak a tisztázását, hogy le tudja tenni az alapját egy erős és kiszámítható közigazgatásnak” – szögezte le Dacian Cioloș.