Az USR egyszínű kormányt javasol, ha nem sikerül a koalíciót helyreállítani FRISSÍTVE

Az USR egyszínű kormányt javasol, ha nem sikerül a koalíciót helyreállítani FRISSÍTVE
A Klaus Iohannis által kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormányt javasol, ha nem kezdődnek érdemi tárgyalások a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a korábbi koalíció helyreállítása érdekében - írta a Hotnews.ro hírportál szerdán Dan Barnát, az USR alelnökét idézve.

Florin Cîțu "udvariasságból" részt vesz a szerda esti pártelnöki találkozón, de csak azért, hogy tájékoztassa Cioloșt: a tavaly decemberben kötött hárompárti koalíciós megállapodás érvényét vesztette, miután az USR megszavazta a Cițu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt. A megállapodásban egyébként is az szerepelt, hogy a legnagyobb párt, a PNL adja a miniszterelnököt.

Korábban az RMDSZ is jelezte: kevés esélyt lát a koalíció újjáépítésére, egy egyszínű USR-kormány beiktatását pedig nem szavazza meg.

Barna szerint Cioloș akár már péntekig, de legkésőbb hétfőig összeállíthatja egy USR-kormány névsorát és politikai programját, amennyiben elutasításba ütközik a koalíció helyreállítására tett javaslata.

Korábban a miniszterelnök-jelölt cáfolta, hogy a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) is megkeresi egy kisebbségi USR-kormány beiktatása érdekében, amennyiben nem sikerül helyreállítania a koalíciót. Egy keddi televíziós nyilatkozatában azonban már úgy fogalmazott: "nem kizárt", hogy azoknál a pártoknál keressen támogatást, amelyekkel "alkalmilag" összefogott a Citu-kabinet megbuktatása érdekében, de ez mindenképpen azt jelentené, hogy az USR által összeállított, konkrét reformokat tartalmazó kormányprogram végrehajtásához keres parlamenti támogatást.

UPDATE: Eredménytelenül zárult a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetőjével folytatott szerda esti tárgyalás - közölte Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök."Nem jutottunk semmiféle következtetésre" - mondta az egyeztetésről való távozásakor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.