Ciolacu nem vesz részt az olimpia záróünnepségén. Miért?

Marcel Ciolacu miniszterelnök kedden bejelentette, hogy nem vesz részt a párizsi olimpia záróünnepségén, miután szerinte „abszolút méltatlanul bántak” a román sportolókkal a talajdöntőben.

Facebook-bejegyzésében a kormányfő „botrányosnak” nevezte a történteket, azt írta, teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy visszavonjanak ˜„egy tisztességes munkával kiérdemelt érmet egy olyan óvás alapján, amelyet sem az edzők, sem a legkiválóbb szakemberek nem értenek”. 

„Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen nagyszabású versenyen, amely olyan értékeket hirdet, mint a tisztelet, az egyetértés és a kiválóság, ilyen brutálisan megfosszanak egy gyermeket négy év kemény munkájával megszerzett érmétől” - fogalmazott. 

A miniszterelnök szerint az a tény, hogy világszerte nézők millióit sokkolta „a szörnyű jelenet”, azt jelzi, hogy „valami nincs rendben ezzel a versenyszervezéssel”. 

Marcel Ciolacu ugyanakkor arról biztosította a két érintett versenyzőt, hogy a román állam olimpiai érmet nyert sportolókként fogja kezelni őket, „a pénzdíjak tekintetében is”. 

A szerenkénti finálék hétfői versenynapján a végeredmény szerint Ana Maria Bărbosu a negyedik, Sabrina Maneca-Voinea pedig az ötödik helyen végzett talajon. Bărbosut néhány másodpercig harmadik helyezettként tüntették fel az eredményjelzőn, az amerikai Jordan Chiles sikeres óvása nyomán azonban visszacsúszott a negyedik helyre. Sabrina Maneca-Voinea is megóvta a pontszámát (13,700), az ő óvását azonban elutasították.