Párizs 2024 - Ezüstérmes Mihaela Valentina Cambei súlyemelő

Ezüstérmet nyert Mihaela Valentina Cambei a női súlyemelők 49 kg-os kategóriájában a párizsi olimpián.

A román sportoló összetettben 205 kg-ot ért el a döntőben, és csak az utolsó próbálkozásnál előzte meg az olimpiai címvédő kínai Hou Zhihui 206 kg-mal.

Mihaela Valentina Cambei kiválóan versenyzett, szakításban előbb 89, majd 91, illetve 93 kg-ot emelt fel, lökésben pedig a 106, 110 és a 112 kg-mal is elbánt.

A többszörös világcsúcstartó kínai az utolsó sorozatban 117 kg-ot emelt fel, és olimpiai rekorddal nyerte meg az aranyérmet.

A dobogó harmadik fokára a thaiföldi Surodchana Khambao állhatott fel 200 kg-os összetett eredménnyel.

Románia legutóbb 1996-ban szerzett olimpiai érmet súlyemelésben, az atlantai ötkarikás játékokon Nicu Vlad bronzérmes lett. A 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián Gabriel Sîncrăian is a harmadik helyen végzett, de később doppingvétség miatt visszavonták a bronzérmét.

Románia nyolc érmet szerzett eddig a párizsi ötkarikás játékokon, három arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet. Aranyérmet nyert David Popovici 200 méteres gyorsúszásban, az Andrei Cornea, Marian Enache férfi kétpárevezős egység, valamin a női nyolcas (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu) szintén az evezős küzdelmekben. Ezüstérmet a Simona Radiş és Ancuţa Bodnar alkotta női kétpárevezős egység, a Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel női kormányos nélküli kettes, a Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc összeállítású női könnyűsúlyú kétpárevezős egység, illetve női súlylökésben Mihaela Valentina Cambei szerzett. Emellett egy bronzérme is van Romániának, ezt David Popovici szerezte 100 méteres gyorsúszásban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A grúziai/georgiai Lasa Talahadze világcsúcsokkal védte meg címét a moszkvai súlyemelő Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján a férfiak +109 kilogrammos kategóriájában. Nagy Péter három nyolcadik helyet szerzett úgy, hogy lökésben megjavította országos rekordját.
Sport