Cîmpeanu: a járványhelyzet alakulásától függ az iskolák újranyitása

Cîmpeanu: a járványhelyzet alakulásától függ az iskolák újranyitása
- Jó lenne, ha minél hamarabb visszatérhetnének a gyerekek az iskolába, lehetőleg már a február 8-án kezdődő második szemesztertől, addig azonban marad az online oktatás – nyilatkozta hétfőn Sorin Cîmpeanu. A tanügyminiszter szerint a döntést a járványhelyzet alakulásának függvényében hozzák meg a hónap második felében.

A Hotnews hírportálnak adott nyilatkozatában a tárcavezető elmondta: amennyiben döntés születik a visszatérésről, erre különböző szakaszokban kerülne sor: először az óvodások, elemisták és a vizsga előtt álló nyolcadikosok és tizenkettedikesek, majd a többiek. Cîmpeanu szerint a tanintézetek újranyitása attól is függ, hogyan alakul az oltási kampány, de arra nem tért ki, hogy az újranyitás mennyire függ a tanügy alkalmazottak beoltottságától.

Valeriu Gheorghița, az oltási kampány koordinátora pontosított: a gyerekeknek az iskolákba, óvodákba való visszatérése nem függ attól, hogy a tanügyi személyzetet milyen arányban sikerült beoltani. Emlékeztetett: a pedagógusok mindenképpen elsőbbséget élveznek az oltási kampányban, de nem hiszi, hogy ettől függ a tanintézetek újranyitása.

December 20-án Gheorghița még úgy nyilatkozott: a tanintézetek újranyitására várhatóan március végén, április elején kerül sor, amikor az oltási kampány második, a pedagógusokat, időseket és krónikus betegeket érintő szakasza lezárul.

CNE: Helyileg döntsenek az iskolák újranyitásáról

Az iskolák újranyitására vonatkozó döntés decentralizálását kéri a Tanulók Országos Tanácsa (CNE) a tanügy-minisztériumtól.

„Január 11-én véget ér a téli vakáció, és az oktatási minisztérium bejelentése értelmében a diákoknak online kell folytatniuk a tanulást. A Tanulók Országos Tanácsa (CNE) már novembertől, a hagyományos oktatás felfüggesztésétől kezdődően folyamatosan kapcsolatban volt a diákokkal. Kollégáink többsége azt mondta, hogy az online tanulás fárasztó, nem hatékony és hosszú távon nem fenntartható. Figyelembe véve, hogy közeledünk a vizsgák időszakához és a második félévhez, illetve, hogy az ország sok településén a fertőzöttségi arány 3 ezrelék alatt van, felkérjük az oktatási tárcát, hogy ismét decentralizálja a tanintézmények újranyitására vonatkozó döntést, a helyi fertőzöttségi arány függvényében, ugyanakkor pedig biztosítsa az egészségügyi kellékeket az órák biztonságos lefolyása érdekében” - áll a tanulók tanácsának Agerpres hírügynökségnek elküldött hétfői közleményében.

A CNE felhívja a figyelmet arra, hogy sok tanuló számára az online oktatás lemaradást jelentett, mivel a megfelelő készülék és internet hiányában nem tudtak csatlakozni a tanórákhoz. Sok tananyag vár pótlásra, ehhez pedig ki kell dolgozni a megfelelő tervet, ellenkező esetben hosszú távon a következmények katasztrofálisak lesznek, a funkcionális analfabetizmus arányának növekedése várható, fogalmaznak.