Bukarestben vendégszerepel a magyar opera, ezt megelőzően itthon tartanak nyilvános főpróbát

Bukarestben vendégszerepel a magyar opera, ezt megelőzően itthon tartanak nyilvános főpróbát
Két előadással várja bukaresti közönségét a Kolozsvári Magyar Opera társulata június 26-án, vasárnap este hét órától a Bucharest Opera Festival keretében. Ezt megelőzően csütörtökön tartanak itthon nyilvános főpróbát, írja közleményében az intézmény.

Maurice Ravel A pásztoróra és A gyermek és a varázslatok című egyfelvonásosait Tompa Gábor rendezésében és Selmeczi György vezényletével láthatja-hallhatja a közönség.

„Társulatunk 1860-ban lépett fel először Bukarestben, 12 opera-, operett- és balettelőadással, amelyek között az operairodalom legismertebb címei is szerepeltek (pl. Rigoletto, Trubadúr, Traviata, A sevillai borbély). Az előadott művek közül néhányat ekkor látott először a bukaresti közönség. Volt olyan produkció, amelyen Alexandru Ioan Cuza fejedelem is részt vett és elismeréssel nyilatkozott a társulat teljesítményéről. Köszönetünket fejezzük ki a Bukaresti Nemzeti Opera vezetőségének az idei Bucharest Opera Festivalra való meghívásért! Ezúttal is kevéssé ismert, de rendkívül elismert műveket ajánlunk a közönségnek.” – olvasható Szép Gyula operaigazgató nyilatkozatában.

A Kolozsvári Magyar Opera közönsége június 23-án, csütörtökön este 7 órától tekintheti meg az előadás nyilvános főpróbáját.

„Ravel a francia zenekultúra egyik alapvetése. Szoktuk mondani –  egyébként nagyon helytelenül – impresszionistának Debussyt és Ravelt, ez kényelmes és tetszetős leegyszerűsítés. Életművük ahhoz a bámulatos felfedezéssorozathoz köthető, amelyik rájött a vokalitásban is, de elsősorban a hangszeres zenében rejlő végtelen lehetőségekre. Wagner után új világ nyílik itt, felfedezik a hangspektrumot, a hangban rejlő végtelen színlehetőségeket. Ravelt nem véletlenül tartjuk a hangszerelés legnagyobb mesterének, ő valóban szinte ínyenc módra merül el a hangszínváltozatosság halmozásában. Ravel valóságos geométer, a szerkezeti szimmetria megszállottja. Életrajzi anekdoták sora szól arról, hogy ő tulajdonképpen a játékos óraszerkezetek bűvöletében élt. Édesapja a kétütemű motor feltalálója volt, Ravel otthonról hozta a bonyolult mechanikus struktúrák iránti fantasztikus elkötelezettségét. Ínyenc módra térképezte fel a hangszerek immanenciáját, azt, ami bennük rejlik, de a hangszínek egymásra hatását is, különböző hangszerek együttes hangzását. Ravel életműve nem más, mint csodálatos regiszterenciklopédia, a maga szubjektív és objektív kimeríthetetlenségével.” – írja Selmeczi György karmester.

Tompa Gábor szerint a két egyfelvonásos műfajilag is közel áll hozzá, mert sajátos megjelenési formái egy feydeau-i dramaturgiának. „A pásztoróra gyakorlatilag groteszk vaudeville, miközben sok az önéletrajzi elem is benne, míg A gyermek és a varázslatok egyfajta szürrealista látomás. (…) Azt hiszem, a zene nagyon nagy támpont itt. Annyira erős a forma, annyira precíz, hogy követni kell annak a szuggesztióját, a ritmusát. És ami nagy titka, mint a jó színháznak is, az az, hogy nagyon uralni kell az anyagot az énekeseknek, de ugyanakkor el kell rugaszkodni és játékosnak kell lenni. (…) Számomra ez az előadás lényegében a szeretetről és a megbocsátásról szól.” – olvasható a közleményben Tompa Gábor nyilatkozata.

Szereposztás:

A pásztoróra: Concepcion – Covacinschi Yolanda;  Torquemada – Bardon Tony; Ramiro – Peti Tamás Ottó; Gonzalve – Pataki Adorján; Don Inigo Gomez – Laczkó Vass Róbert.

A gyermek és a varázslatok: Az anya – Covacinschi Yolanda ; A gyermek – Veress Orsolya; A fotel, A fa – Sándor Árpád; A kerevet, A bagoly, Pásztorlányka – Pataki Enikő; Az óra – Peti Tamás Ottó; Teáskanna – Szabó Levente; Teáscsésze, A szitakötő – Székely Zsejke; A tűz – Kolcsár Katalin; A hercegnő – Antal Livia; Kisöreg, A béka – Rétyi Zsombor; A cica, A mókus – Hary Judit; A denevér – Barabás Zsuzsa; A pacsirta – Vigh Ibolya; A kandúr, Egy pásztor – Laczkó Vass Róbert.

Közreműködik a KMO ének- és zenekara, valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs. A gyermekkar vezetője: Kálló Krisztián. Koreográfus: Jakab Melinda. Rendező: Tompa Gábor. Vezényel: Selmeczi György

A kolozsvári nyilvános főpróbára jegyek kaphatók online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál.

A bukaresti előadásra jegyek kaphatók a tickets.operanb.ro oldalon.

(Borítókép: Jelenet A gyermek és a varázslatokból. Fotó: Kolozsvári Magyar Opera)