Brassai: a tudás gyöngy, csiszolva válik értékesebbé

Brassai: a tudás gyöngy, csiszolva válik értékesebbé
Végre ismét méltó módon ünnepelhették az évkezdést a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban (tavaly a pandémia miatt elmaradt a tanévnyitó). A helyszín – akárcsak az idei ballagáskor – a Kossuth Lajos utca elején található evangélikus lutheránus Pietati templom volt, és telt ház gyűlt össze a rendezvényre. Idén a 9–12. osztályokból két, a többiből egy-egy évfolyam indul a Brassaiban.

A ceremóniát ezúttal is Vajnár János Zsolt történelemtanár vezette, aki, miután köszöntette a jelenlevőket, a szeptember 5-i korai kezdés kapcsán számmisztikai jelenségre is utalt: az 5-ös (érzékszerveink, az olimpiai karikák vagy a fengsuj alapját képező elemek száma) a numerológusok szerint félúton van 1 és 9 között, azon a ponton áll, ahol szükségünk van az átalakulásokra, amelyek gazdagítják életünket. „Az iskola az a hely, ahol ezek az átalakulások bekövetkeznek, és ebben mi is segítséget nyújtunk nektek” – tette hozzá.

Fehér Attila evangélikus-lutheránus esperes, főtanácsos két nagyon találó bibliai idézet köré építette beszédét, a Jelenések Könyvéből „én vagyok az alfa és az ómega”, továbbá Máté evangéliumából „én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”. „Talán az ötödikesek sorsa a legnehezebb, számukra alfaként kezdődik a tanév, új helyzetet, több tanárt, más tanulási módszert kell megszokniuk, de a 8. osztályosok és a végzősök számára sem könnyű, mivel döntés előtt állnak. De minden körülmények között számíthatunk a Fennvaló segítségre” – mondta.

Az RMDSZ képviseletében Antal Géza Kolozs megyei ügyvezető elnök szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: az idei tanév érzelmi hullámvasút a sikerek és kudarcok miatt, de azt ígérte, a szövetség ezentúl is töretlenül küzd a magyar osztályokért.

Kósa Mária igazgató tanévnyitó beszédében a tanulás fontosságát emelte ki. „Jó lenne azt hinni, hogy mindannyiunk számára a tudás, tanulás érték, gyöngy, amely azáltal lesz értékesebb, minél többet csiszolódik. A csengőszó emlékeztet az első iskolás napra, minden szeptemberben meglátogat engem ennek a derűje… minden iskolakezdésben benne van első iskolás élményünk, benne van a magunk diákkora, benne van fiatalságunk, iskolánk; gyermekeinkkel, diákjainkkal együtt számunkra is kezdődik valami új” – fogalmazott beszédében az igazgató. Az ünnepi beszédeket csengettyűszó zárta, kicsengetésként a templomi ünnepélyről és becsengetésként a rövid osztályfőnöki órára.

S természetesen nem maradhatott el a végén az immár klasszikus zárszó: „Örökké Brassai!”

Borítókép: Schwartzkopf Tímea Dalma