Brâncuşi szoboregyüttese is felkerült a világörökségi listára

Constantin Brâncuşi Târgu Jiu-i szoboregyüttese és a római limes romániai szakasza is felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára – számolt be szombaton a Facebook-oldalán Raluca Turcan kulturális miniszter. Bejegyzése szerint erről a Világörökségi Bizottság döntött az indiai Újdelhiben zajló 46. ülésszakán.

Turcan úgy értékelte, hogy Brâncuşi Hősök útja című alkotásának felvétele a világörökségi listára a román művész életművének legmagasabb szintű nemzetközi elismerését jelenti.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Románia 2018 januárjában kezdeményezte a Târgu Jiu-i szoboregyüttes felvételét az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára. Közlése szerint az UNESCO kritériumainak való megfelelésre tett erőfeszítések után 2023-ban a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) folytatta a jelölési dosszié értékelését.

A római limes romániai szakasza kapcsán Turcan emlékeztetett arra, hogy az ókori Dacia területe a római világ része volt, és a román nemzet eredete szorosan kötődik Rómához és a Római Birodalomhoz. Bejegyezése szerint Románia 2023 januárjában kezdeményezte a Római Birodalom és Dacia egykori határvonalának felvételét a világörökségi listára. A jelölési dosszié értékelése másfél évig tartott.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán kifejtette, hogy Constantin Brâncuşi Târgu Jiu-i szoboregyüttesének felvétele a világörökségi listára egyrészt tisztelgés a művész alkotásainak értéke előtt, másrészt pedig lehetőség arra, hogy Târgu Jiu és az olténiai régió látogatókat vonzzon.