Biden első hivatalos látogatása Londonban

Biden első hivatalos látogatása Londonban
Rövid megbeszélést tartott hétfőn Londonban Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő (képünkön). Bident, akinek repülőgépe, az Air Force One hétfőre virradó éjjel szállt le a londoni Stansted repülőtéren, késő délelőtt fogadta Rishi Sunak a Downing Streeten. Joe Biden londoni érkezése előtt egyébként ritkán tapasztalható feszültség alakult ki a két szövetséges között, miután az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, és ebben a csomagban ezúttal kazettás bombák is szerepelnek.

Biden a 40 perces találkozón „sziklaszilárdnak” minősítette Nagy-Britannia és az Egyesült Államok viszonyát. A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy újabb katonai segélyt nyújt Ukrajnának, egyebek mellett kazettás bombákat is küldene; ezeknek a bombáknak többféle típusuk van, de jellegzetességük, hogy akár több száz robbanó lőszert is kilökhetnek magukból – szerk. megj. Az amerikai döntés után Rishi Sunak – jóllehet nyíltan nem bírálta az amerikai kormányt, – kijelentette, hogy Nagy-Britannia a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezmény aláírójaként „nem szorgalmazza” ezeknek a fegyvereknek a használatát.

Az ENSZ 2008-ban tiltotta be az ilyen típusú fegyverek használatát, és az erről szóló egyezményhez 123 ország csatlakozott, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna azonban nem.

A brit kormányfő az amerikai elnökkel tartott rövid hétfői megbeszélésen remek fejleménynek nevezte, hogy „folytatódik a két ország párbeszéde” az együttműködés és a gazdasági biztonság erősítéséről.

Joe Biden és Rishi Sunak az elmúlt öt hónapban öt alkalommal találkozott egymással különböző nemzetközi rendezvényeken, de az amerikai elnök hivatali idejének kezdete óta most először tett hivatalos látogatást a Downing Streeten. Biden és Sunak a héten még újból találkozik, mivel mindketten részt vesznek a kedden kezdődő vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

Elutazása előtt Joe Biden hétfő délután felkereste III. Károly királyt és hitvesét, Kamillát a windsori kastélyban.

Mint ismeretes, az amerikai elnök nem vett részt a brit uralkodó május 6-i koronázásán, amelyet a londoni Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában tartottak. Képviseletében felesége, Jill Biden vett részt a ceremónián.
Az amerikai elnök ugyanakkor jelen volt III. Károly édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi temetési szertartásán, április második felében pedig Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tett látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából. Joe Biden távolmaradása a májusi londoni koronázási szertartásról nem kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán.

Az amerikai elnök a július 11-én kezdődő vilniusi csúcsértekezletet követően – várhatóan csütörtökön – Helsinkibe is ellátogat, hogy a finn politikai vezetőkkel megünnepelje Finnország NATO-csatlakozását.