Betiltanák az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját és importját a romániai gazdák

Betiltanák az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját és importját a romániai gazdák
A mezőgazdasági termelők felszólították a hatóságokat, tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért. Ha kérésük nem teljesül, június 7-től országos tiltakozó akciókat tartanak.

Keddi közleményében a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért Szövetség (AAC) felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai mezőgazdasági piac már most is jelentősen torzult a romániai gazdák kárára. Szerintük idén a legtöbb termelő kénytelen lesz bezárni gazdaságát az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingárai miatt.

A szervezet ezért felszólította Klaus Iohannis államfőt, Nicolae Ciucă kormányfőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut és Petre Daea mezőgazdasági minisztert, hogy Románia érdekeinek megfelelően eljárva tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért.

Az AAC emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a veszteségeikhez képest jelentéktelen összeggel, 10 millió euróval készül kárpótolni a romániai gazdákat. Ez az összeg szerintük legfeljebb az ukrán termékek szállítása közben megrongált hazai közúti infrastruktúra részleges helyreállítására lenne elegendő.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy az AAC-ben tömörült gazdaszervezetek tagjai több mint 3 millió hektár mezőgazdasági területet művelnek meg és 35 százalékos a részesedésük a hazai élelmiszeripari piacon.

A mezőgazdasági termelők figyelmeztettek: ha a kéréseiket nem teljesítik a döntéshozók, akkor 2023. június 7-től országos tiltakozó akciókat tartanak, és az április 7-einél sokkal nagyobbra tervezett tüntetéseket az ukrán termékek importjának betiltásáig folytatják.

Ne importáljuk a háborút! 

Amint arról korábban tudósítottunk, április 7.-én Bukarestben a gazdák képviselői munkagépekkel vonultak az Európai Bizottság romániai képviseletének székháza elé. Az ország számos megyéjében, többek közt Kolozs megyében is demonstrációkra került sor.  A gazdaszervezetek bejelentették, hogy a bolgár-román határon csatlakoznak a bolgár gazdák akciójához, és más határátkelőknél, illetve autópályák felhajtóinál is "mozgó úttorlaszokat" alakítanak ki.

A gazdák egyebek mellett "Ne importáljuk a háborút!", "Másképpen termelünk, együtt értékesítünk?!" feliratú táblákat emeltek a magasba, arra utalva, hogy a Kelet-Európában ragadt, most vámmentesen behozott ukrán mezőgazdasági termékek azért olcsóbbak a hazai árunál, mert az ukrán termelőknek nem kell betartaniuk a szigorú uniós előírásokat.    

A romániai gazdák közleményükben hangsúlyozták: "Az ukrán árura vonatkozó vámok tavalyi teljes eltörlése a szomszédos országokba exportálta a háború hatásait a kereskedelem terén egy akaratlan dömpinghatás révén, mivel önköltség alatti értékesítésre ösztönözte az ukrán gazdákat, miközben az áruforgalom növelését erőltette. Ez nem segíti őket abban, hogy a növekvő inputköltségek mellett újraindítsák termelési ciklusukat, de súlyosan megzavarta a romániai piacot" - idézte az AAC közleményét az Agerpres.

Az Európai Bizottság március 20-án közölte: 56,3 millió euró pénzügyi segítséget nyújt a válságalapból a lengyelországi, romániai és bulgáriai gazdáknak az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. A román vezetők szerint az EB ki fogja egészíteni a kártérítést, miután a beharangozott, Romániának szánt 10 millió eurós támogatást a román termelők a károk mértékéhez képest nevetségesen kevésnek nevezték. A tiltakozások hatására az EB áprilisban további 75 millió eurós kárpótlást fog kiosztani.
 

Március végén közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében. A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciucă román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb - a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő - uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedő mezőgazdasági termelők támogatására.

A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport. A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehet kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol