Pataky István újságíró, politikai elemző: Az ukrajnai háború átírta a kampányt

Pataky István újságíró, politikai elemző: Az ukrajnai háború átírta a kampányt
- Mennyire számít meglepőnek a Fidesz-KDNP által elért eredmény a parlamenti választásokon, hiszen ekkora előnyt egyetlen közvélemény-kutatás sem jelzett előre. A világjárvány, az ukrajnai háború milyen formában befolyásolta a választás kimenetelét?

- Meglepő a győzelem mértéke. Az ukrajnai háború átírta a kampányt, s ez minden jel szerint a Fidesznek, a kormánynak kedvezett. A hosszú koronavírus járványba belefáradt emberek számára a háború kapcsán az volt a legfontosabb, hogy fizikai és megélhetési biztonságuk ne kerüljön veszélybe. Erre érzett rá a kormány, az egyszerű, de érthető „béke és biztonság!” jelszóval, valamint annak hangoztatásával, hogy Magyarországnak nem szabad belesodródnia a konfliktusba, ugyanakkor biztosítani kell a zavartalan gázellátást. Az ellenzék ezzel szemben Orbán Viktor úgynevezett oroszbarátságát, a Putyinhoz fűződő viszonyát igyekezett felhasználni a Fidesz és a miniszterelnök ellen, és harcias kijelentéseket tett Ukrajna mellett. Ez a retorika inkább azt üzente, hogy kormányváltás esetén Magyarország biztonsági kockázatot vállalhat. Egy szűk réteg volt csupán az, amely kizárólag morális kérdésként kezelte Oroszország agresszióját, az ukrán-orosz háborút.

- Mi a magyarázata annak, hogy az ellenzék várakozáson alul teljesített?

- Márki-Zay Péter győzelme az ellenzéki előválasztáson egyszerre jelentett előrelépést és zavart az ellenzék körében. Viszonylag új arcként az első hetekben mozgósítani tudott, de nem tudta maga mögé felsorakoztatni a hat pártot. A kampány előrehaladtával sokat hibázott, a célegyenesben már teljesen magára hagyták az ellenzéki pártok. Szimbolikus volt, hogy a választások éjszakáján, egyetlen más ellenzéki politikus sem állt ki mellé, mögé a színpadra. Gyakorlatilag ő vitte el a „balhét” a kudarc miatt. 

- A határon túli magyar szavazatok mennyit nyomnak a latba? Hány mandátum sorsáról döntenek?

- Még nem tudjuk, hogy egy vagy két mandátumról van-e szó. Annyit tudunk, hogy négy évvel ezelőttihez képest negyven-ötven ezer szavazattal több érkezett a határon túlról, a voksok 70 százaléka Erdélyből származik.

- Hogyan értelmezhető, hogy győzelmi beszédének már a legelején Brüsszelnek üzent Orbán Viktor?

- Soha nem volt ekkora nyomás a brüsszeli intézmények, vezetők, egyes nyugat-európai politikusok, a mélyebb uniós integrációt támogató nyugati sajtó részéről a magyar kormányra, mint a mostani kampányban. A teljes brüsszeli bürokrácia Orbán Viktor vereségének szurkolt, az ellenzék győzelmét igyekezett segíteni. Így közvetett módon ők is kudarcot vallottak. Ennek a helyzetnek szólt Orbán üzenete. Egyébként mindig rossz taktika Orbán Viktor nyílt támadása a külföld részéről. A támadók, bírálók úgy gondolják, ezzel gyengítik a miniszterelnököt, de ez pont fordítva történik. A támadások feldühítik, ezáltal mozgósítják a Fidesz táborát. Gyakorlatilag Orbán Viktornak segít az, aki külföldről intéz kirohanásokat a kormányfő ellen. Az eddigi tapasztalat ezt mutatta. - A gyermekvédelem érzékeny témájában kiírt gyermekvédelmi népszavazás befolyásolta-e a kampányt?- Semmilyen formában nem befolyásolta, a kampányban alig esett erről szó, mindent vitt a háborúval kapcsolatos retorika.