Az amerikai igazságügyi minisztérium megfellebbezi a beutazásra vonatkozó elnöki rendelet felfüggesztését

Az amerikai igazságügyi minisztérium megfellebbezi a beutazásra vonatkozó elnöki rendelet felfüggesztését
Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken este bejelentette, hogy megfellebbezi azokat a bírói döntéseket, amelyekkel felfüggesztették a beutazási korlátozásokról szóló elnöki rendeletet.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője már ezt megelőzően jelezte: a kormányzat eltökélt, hogy "nagyon erőteljesen megvédje" a beutazások átmeneti korlátozásáról szóló elnöki rendeletet a bírók "selejtes határozatával" szemben.

Csütörtökön a marylandi Greenbeltben, szerdán pedig Hawaii fővárosában, Honoluluban hozott döntést egy szövetségi bíró Donald Trump amerikai elnök második rendeletének befagyasztásáról. Az elnök január végén terjesztette elő a rendelet első változatát, amelyet szintén felfüggesztettek, majd - éppen a jogi aggályok miatt - kiadott egy új változatot, amelynek március 16-án kellett volna életbe lépnie. Ezt több szövetségi államban megtámadták.

Trump már szerdán este reagált egy Nashville városában tartott nagygyűlésen, a "bírói hatalommal történt példátlan visszaélésnek" minősítve a felfüggesztésről - akkor még csak Honoluluban - megszületett határozatot, s azt ígérte, hogy a kormány a legvégsőkig, ha kell, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságig elmegy, hogy érvényt szerezzen a rendeletnek.

A marylandi bírói döntés fellebbezését már be is nyújtotta az igazságügyi tárca, a hawaii ügyben pedig ez várhatóan pár napon belül történik meg.

A tárcától pénteken kiszivárgott hírek szerint a minisztérium bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírákat küld 12 városba, hogy felgyorsítsa azoknak az illegális bevándorlóknak a kitoloncolását, akik ellen bűnvádi eljárás folyik. A minisztérium egyik illetékese megerősítette, hogy a megcélzott városok között van például San Francisco, Los Angeles, Miami, a texasi El Paso, az arizonai Phoenix, de Baltimore és New York is.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol