Átadták az UNITER-díjakat

Átadták az UNITER-díjakat
A Romániai Színházak Szövetsége (UNITER) huszonhetedik alkalommal díjazta a legjobb romániai előadásokat, színművészeket, a díjátadó gálát hétfőn késő este, az éjszakába nyúló gálát a kolozsvári Román Színházban tartották.

(Borítókép: A Reactor független társulat élt a lehetőséggel, és Nincs elég pénz a kultúrára címmel a Figaro házassága című opera híres áriájának dallamára adták elő saját költésű szövegüket, amelyben bírálták a Művelődési Minisztériumot valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatalát az utóbbi idők költségvetés-megvonásááért. Az UNITER-gála megszervezésére Kolozsvár Polgármesteri Hivatala ebben az évben 500 000 lej támogatást nyújtott a szervezőknek, míg a Reactor ennek az összegnek mindössze egy tizedét kapta a városvezetéstől a teljes évad lefedésére és egyéb tevékenységekre. Fotó : UNITER/Florin Biolan)

Az idei UNITER-díjakra 2018. január 1. és december 31. között bemutatott előadásokat lehetett jelölni, a nevezésekről háromtagú előzsűri döntött (Monica Andronescu, Oana Borş és Mircea Morariu színházkritikusok). A végső döntést a Vlad Ivanov színész, Doina Modola színházkritikus, Maia Morgenstern színművész, Cristian Pepino rendező, Viorica Petrovici díszlettervező hozta meg, a zsűri tagjai titkos szavazással összesen 11 kategóriában döntöttek.

A 2018-as év legjobb előadásának a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Povestea prințesei deocheate című produkciója bizonyult, az előadás forgatókönyvét írta és rendezte: Silviu Purcărete. A produkcióban nyújtott alakításáért Ofelia Popii megkapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést, Dragos Buhagiart pedig a legjobb díszlet kategóriában díjazták.

A legjobb rendezésért járó díj Tompa Gáborhoz került, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színházban színre vitt A velencei kalmár című előadásért kapott elismerést.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Andrei Huțuleac vehette át, Randle P. McMurphy megformálásáért a bukaresti Metropolisz Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában (rendező.: Victor Ioan Frunză). Legjobb férfi mellékszereplő Richard Balint lett (Navigatorul, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulata), míg a legjobb női mellékszereplőnek Natalia Călin bizonyult (Akasztottak erdeje, bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház).

Az idei Debüt-díjat Andreea Tecla és Mădălina Niculae kapta a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német társulata által színpadra vitt R.U.R című előadás díszletéért.

A hétfő esti gálán Kiválósági díjat kapott az UNTEATRU Színház, életműdíjat vehetett át Maia Morgenstern színművész, Florin Piersic színész, Cristian Pepino rendező, Nina Brumuşilă díszlettervező, Doina Papp kritikus, színháztörténész. Posztmortem életműdíjjal tüntették ki Ilinca Tomoroveanu színművészt is.

Az eseményen különdíjat kapott Decebal Marin rendező báb-és marionettszínházi tevékenységéért, Marius Mihalache zenész, a Săftiţa nevű projektért, Andrea Gavriliu színésznő, koreográfus színpadi mozgásért, valamint Florica Ichim kritikus, színháztörténész a Camil Petrescu Kulturális Alapítványnál végzett szerkesztői tevékenységéért. Szintén díjazták a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karát.

Az UNITER elnökének (Ion Caramitru) díját Cornel Țăranu zeneszerző és karmester vehette át, a British Council idén a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület munkásságát tüntette ki.