UNITER: életműdíjat kap Bocsárdi László, jelölték Imre Évát, elismerésben részesül az Interferenciák fesztivál

UNITER: életműdíjat kap Bocsárdi László, jelölték Imre Évát, elismerésben részesül az Interferenciák fesztivál
Nyilvánosságra hozta a szenátus díjazottainak listáját, valamint a 2022-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit elismerő UNITER-díjak jelöltjeinek kilétét a Román Színházi Szövetség (UNITER).

Az idei UNITER-gálán – amelynek időpontját később hozzák nyilvánosságra –  életműdíjban részesül Bocsárdi László rendező, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház korábbi igazgatója, jelenlegi aligazgatója, valamint Carmencita Brojboiu, a Kolozsvári Állami Magyar Színház díszlettervezője. Szintén életműdíjat vehetnek át Ida Jarcsek-Gaza (Temesvári Német Állami Színház) és Alexandru Repant (bukaresti Nottara Színház) színművészek, továbbá kritikusi és színháztörténészi tevékenységéért George Banu életműdíjjal tüntetik ki Doru Mareșt. Az Uniter különdíjban részesíti a temesvári román, magyar és német társulatot is a város multikulturális életéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért.

A színházak, valamint a szenátus tagjainak javaslatai alapján a kritikusokból és színházi alkotókból álló zsűri Imre Évát, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét az Ifjú barbárok (r. ifj. Vidnyánszky Attila) című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelölte, a gálán továbbá a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált Ion Caramitru Kiválóság Díjban részesítik.

A teljes jelöltlista ide kattintva böngészhető.