Árvíz – Szombatra várják a Duna tetőzését Budapesten

Az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez. Az árhullám miatt jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, és mivel a Duna vízállása napról napra emelkedik, ezért korlátozni kell a rakpartok és az azok környezetében közlekedő járatok forgalmát – tájékoztat az Index.hu.

A Duna tetőzését Budapesten szombatra várják a szakemberek. Bár az előrejelzések szerint nem fogja elérni a 2013-as 891 centiméteres rekordszintet, várhatóan 850 centiméter körül tetőzik majd a folyó. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja alapján Budapesten 693 centiméter volt a Duna vízállása a szerda reggel 9 órakor mért adat szerint.

Szerdán Budapest központi részén is egyre súlyosabb volt a helyzet, az alsó rakpart is víz alá került. A legkritikusabb pont a Margitsziget, amelyet kedden lezártak. A homokzsákokból összesen kilenc méter magasra építették a gátat.

Számítások szerint jövő csütörtökön hagyja el a déli határánál a legmagasabb vízszint Magyarország területét. Az időjósok szerint a következő héten nem várható eső, tehát az a vízszint fog végigvonulni, amit jelenleg a legmagasabbként azonosítottak Magyarország nyugati kapujánál. A szakemberek szerint arra kell készülni, hogy hosszan vonul le az ár.

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense

Az Európai Unió (EU) megerősíti védelmi rendszereit, hogy hatékonyabban tudjon reagálni a növekvő gyakoriságú és súlyosságú, a mostani árvízhez hasonló katasztrófákra – jelentette be az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa, Janez Lenarcic szerdán, Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol az európai árvízhelyzetet vitatták meg, Lenarcic hangsúlyozta, hogy a Közép- és Kelet-Európát sújtó árvizek halálos áldozatai rávilágítanak arra, hogy az EU-nak fokoznia kell az éghajlatváltozás által okozott katasztrófák elleni fellépését.

“Félreértés ne essék. Ez a tragédia nem anomália. Gyorsan a közös jövőnk normájává válik” – mondta Janez Lenarcic. Az EU válságkezelési biztosa arról is beszélt, hogy Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, és különösen érzékeny az olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint amilyenről ma is szó van. „Nem térhetünk vissza a biztonságosabb múltba” – tette hozzá. 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Négyen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom-Nyerges Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) vezetősége közleményben tudatta, hogy a hatóságokkal együttműködve vizsgálja a baleset körülményeit.
Külpol