Alkotmányos a kórházi anyanyelvhasználatot biztosító RMDSZ-es törvénytervezet

Alkotmányos a kórházi anyanyelvhasználatot biztosító RMDSZ-es törvénytervezet
Az Alkotmánybíróság döntésének értelmében alkotmányos az RMDSZ törvénytervezete, amely kiterjeszti a kisebbségek anyanyelv-használatát az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben.

„Az RMDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, hogy egyhangúlag elutasította a PNL, a PMP és az USR keresetét. Ezzel azt is üzente, hogy törvénytervezetünk nem kirekesztő, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, hogy valótlanok az ellenzéki pártok erre utaló állításai” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Mint ismeretes, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) azt követően támadta meg az RMDSZ törvénytervezetét, hogy azt a képviselőházban támogatta.

Kelemen Hunor elmondta: az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, és azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet – amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén – mindmáig nem érvényesül törekvéseikben. Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Az eset jó alkalom volt arra, hogy ismét bebizonyítsa a magyar embereknek, hogy a közösségünket érintő kérdésekben csakis magunkra számíthatunk! Az RMDSZ-nek pedig csak egyetlenegy szövetségese lehet: az erdélyi magyarság” – összegzett Kelemen Hunor.

Az Alkotmánybíróság kedvező döntése nyomán az RMDSZ törvénykezdeményezése az államelnök kihirdetésére vár. (RMDSZ-tájékoztató)