Albert Camus abszurd drámája a KÁMSZ-ban

Az előadást legközelebb május 10-én este 8 órakor tekintheti meg a közönség FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN
Mihai Măniuțiu rendezésében ma, május 8-án este 8 órától mutatják be a Kolozsvári Magyar Állami Színház nagyszínpadán kialakított stúdiótérben Albert Camus A félreértés című abszurd drámáját.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón a rendező – aki tízedik alkalommal dolgozik együtt a kolozsvári magyar társulattal – elmondta, hogy darabválasztása az Albert Camus iránti szenvedélyéből fakad, amely még a diákéveiből ered, és a Sziszüphosz mítoszával kezdődött. „A félreértésben az ragadott meg, hogy a görög tragédia hagyományát próbálja újjáéleszteni a modern korban, egy olyan világban, amely alapvetően a kereszténységre épül. Ez volt az ő kérdése, amelyre részben azt is válaszolta, hogy a tragédia teljes megújulása nem lehetséges, amíg a szellemi alapok keresztény alapokon nyugszanak. Ugyanakkor, a tragédia borzalom eleme mégis fennmarad, ahogyan azt tapasztaljuk, és mai szinten is releváns. A borzalom küszöbén állunk, mindenhol. Nem csak Ukrajnáról beszélek, számos más szörnyűség vár arra, hogy betörjön kapuinkon, városaink kapuin, otthonaink bejáratain, és az emberiség felé közeledő borzalom feszültsége állandóan jelen van” – fogalmazott Mihai Măniuțiu

Adrian Damian, az előadás díszlettervezője elmondta, hogy mindig nagy örömmel tér vissza a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, és hogy több lehetséges díszletterv is szóba került előkészületek során. „Az a változat, amelyet a színpadon látni fognak, a hetedik vagy a nyolcadik javaslatom. Mindig magam előtt láttam, ahogyan minden egyes szoba a sötét térhez kapcsolódik, olyan térhez, amelyből hiányzik a nap és a tenger ígérete. Valahogy megpróbáltam olyan teret keresni, amiben benne van ez a nyomasztó hangulat, az a sötét atmoszféra, amiből hiányzik a napfény. Fontos megemlítenem, hogy amit látni fognak a színpadon, az nem jöhetett volna létre a produkciós csapat rendkívüli erőfeszítése nélkül” – mesélte a díszlettervező.

A produkció létrehozásában közreműködött továbbá Luiza Enescu jelmeztervező, valamint Mihai Dobre zeneszerző. A rendezőasszisztens Dávid Helga, míg a díszlettervező asszisztense Dariana Pau volt. Az előadásban Kali Andrea, Bodolai Balázs, Imre Éva, Györgyjakab Enikő, Vindis Andrea, Pethő Anikó és Váta Lóránd látható.

A félreértés bemutatójára a jegyek már elfogytak; az előadást legközelebb május 10-én este 8 órakor, illetve május 18-án szintén este 8 órakor tekintheti meg a közönség, de júniusban is műsoron szerepel. Az előadásokra a jegyek a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a huntheater.biletmaster.ro weboldalon vásárolhatók.