Akkreditálták a borsai pszichiátriát

Akkreditálták a borsai pszichiátriát
Az egészségügyi minisztérium keretében működő országos akkreditációs szakhatóság (ANMCS) akkreditálta a Kolozs Megyei Tanács által működtetett borsai krónikus pszichikai betegeket gondozó kórházat. A létesítményt V. kategóriás – korlátozott kompetenciájú kórház – intézménnyé minősítették, ami lehetővé teszi a krónikus betegek gondozását és a palleatív szolgáltatások biztosítását. A minősítést odaítélő szakbizottság közel 800 kérdést tett fel a kórház vezetőségének, amelyek az orvosi létesítmény infrastruktúrájára, az egészségügyi tevékenység elvégzésének mikéntjére, a működéssel kapcsolatos dokumentáció elkészítésére vonatkozott.

A cél az volt, hogy a szakemberek megbizonyosodjanak arról, hogy a kórházban a betegek megfelelő orvosi ellátásban és gyógyszeres kezelésben részesülnek.  A borsai kórház 94 százalékos értékelést kapott, ez pedig feljogosítja arra, hogy az elkövetkező öt évben, amíg ez az akkreditáció érvényben van, ennek függvényében ítéljék oda minisztériumi pénzforrásait, hogy tevékenységének minősége folyamatosan javuljon, és magasabb szintű akkreditációt kérvényezhessen. 

A Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint a borsai kórház akkreditálása annál is örvendetesebb, mivel az vidéken működik, krónikus pszichiátriai betegeket kezel, ez pedig megnehezíti az orvoscsapat munkáját. A borsai pszichiátriai kórházat pont hatvan évvel ezelőtt, 1957-ben létesítették, akkor is felnőtt pszichiátriai betegek kezelésével foglalkozott. Jelenleg 195 ággyal működik. Akkreditációja öt évig érvényes, és a sikeres akkreditáció lehetővé teszi az egészségügyi biztosítóval való szerződéskötést, illetve az ebből fakadó előnyök biztosítását.