A helyszínen tájékozódott az egészségügyi miniszter a pszichiátrián elkövetett gyilkosság ügyében

A helyszínen tájékozódott az egészségügyi miniszter a pszichiátrián elkövetett gyilkosság ügyében
Buzău megyébe utazott Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hogy a helyszínről, személyesen koordinálja a săpocai neuropszichiátriai kórházban indított belső vizsgálatot. Ezt az követően rendelték el, hogy az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka.

Egy Facebook-bejegyzésben a tárcavezető azt írta, folyamatosan tájékoztatta a történtekről a kormányfőt, aki elrendelte, hogy ő maga koordinálja az egészségügyi intézménynél indított vizsgálatot: "Ez egy tragikus eset, amely szigorú kivizsgálást és azonnali intézkedéseket követel meg. Mindig azt mondtuk, hogy a páciensek biztonságának és egészségének biztosítása az egészségügyi rendszer fő küldetése, és minden eljárásbeli hibát azonnal korrigálni kell, hogy elejét vegyük a hasonló tragédiáknak. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családoknak, ugyanakkor biztosítjuk őket arról, hogy a vétkesek felelni fognak" – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.
A săpocai neuropszichiátriai kórház egyik páciense az éjszaka folyamán egy infúziós állvánnyal több ütést mért a kórtermében fekvő páciensek fejére, majd a nők számára fenntartott szomszédos kórterem betegeit is megtámadta. Négy páciens életét vesztette, további kilencen megsérültek. A nyomozáshoz közel álló források szerint a vérontás olyan kórteremben történt, amelyekben benyugtatózott vagy ágyhoz kötött betegek feküdtek. Az agresszor 38 éves, a Buzău megyei Săgeata községből származik, és a csütörtöki nap folyamán utalták be a kórházba alkoholelvonási tünetekkel. A támadás után megpróbált elmenekülni, egy másik beteg kórházba utalása okán az egészségügyi intézményben tartózkodó rendőrnek azonban sikerült megállítania.

Megérkezett vasárnap délután Sorina Pintea egészségügyi miniszter a Buzău megyei Săpocára, hogy a helyszínen követhesse a neuropszchiátriai kórháznál folytatott belső vizsgálatot. Érkezésekor megkérdezték az újságírók a tárcavezetőtől, hogy szerinte elkerülhető lett volna-e tragédia: "Az eddigiek alapján úgy gondolom, hogy igen" - válaszolt. Pintea azt mondta, ellenőrző testülete a tervek szerint még vasárnap este befejezi a kórháznál indított belső vizsgálatot, hogy aztán levonják a következtetéseket és meghozzák a szükséges intézkedéseket. "Vannak megmagyarázhatatlan dolgok, de majd kiderül, hogy pontosan mi történt, minden tényezőt külön ellenőrizni fogunk, még az egészségügyi személyzet munkaköri leírását is" - magyarázta.

A tárcavezető szerint több mulasztásra is fény derült a tragikus eset kapcsán. Pintea rámutatott, az egészségügyi asszisztensek munkaköri leírásában foglaltak értelmében gondoskodniuk kell arról, hogy a betegek ne férjenek hozzá tompa tárgyakhoz. "Márpedig az infúziós állvány nehéz tárgy, amelyet nem lett volna szabad felügyelet nélkül bent hagyni egy olyan kórteremben, ahol pszichés betegek vannak" - mondta. 

Egy másik hibás intézkedés a miniszter szerint az volt, hogy a vasárnapra virradó éjszaka, 1 óra 45 perckor a később a betegekre támadt páciens mellett, ugyanabban az ágyban helyeztek el egy másik, szintén alkoholelvonási tünetekkel beutalt beteget, annak ellenére, hogy még voltak szabad ágyak az osztályon.