A Versenytanács vizsgálja az üzemanyag drágulását

A Versenytanács vizsgálja az üzemanyag drágulását
A Versenytanács figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek - olvasható a hatóság mai sajtóközleményében.

A dokumentum leszögezi, versenytörvénybe ütközhet az, ha egy vállalat az általa alkalmazni tervezett árat előre bejelenti a piacon. A vállalatoknak önállóan, saját stratégiájuknak és költségeiknek megfelelően kell kialakítaniuk árpolitikájukat, a piaci magatartással kapcsolatos megállapodásokat és/vagy összehangolt lépéseket a törvény bünteti - olvasható a közleményben.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult „nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet”elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. „Mi ügyelünk arra, hogy egyes vállalatok ne használják ki ezt a helyzetet, egy esetleges indokolatlan áremelés ugyanis szankciókat vonhat maga után” - mondta.

A kormány bejelentette, hogy ma Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és a Versenytanács képviselőivel.

A román hatóságok szerdán közölték, hogy nincsenek problémák az üzemanyagkészletekkel, és Romániának nincs gondja a töltőállomások ellátásával.

Az Árkövető (Monitorul Preţurilor) webes alkalmazás adatai alapján az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál regisztráltak nagymértékű üzemanyagár-emelkedést. Ez azzal magyarázható, hogy Magyarországon az üzemanyagárak maximálva vannak, ami hiányhoz vezetett.

Másrészt a MOL-csoport azt jelentette be, hogy Magyarország kőolajellátása nem szenved fennakadást, és a vállalat tartalékai és finomítói kapacitásai elegendőek az ország szükségleteinek fedezésére. A vállalat hozzátette, hogy a növekvő kereslet ellenére képes kiszolgálni a magyar fogyasztókat, mert teljes kapacitással termeli az üzemanyagot.

Romániában a Monitorul Preţurilor alkalmazás segítségével lehet követni az egyes töltőállomások által alkalmazott árakat.

A Versenytanács több szankciót is kiszabott a romániai üzemanyagpiac szereplőire. Évekkel ezelőtt például hat üzemanyag-forgalmazó vállalatot (OMV Petrom Rt., OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream kft., Mol Romania Petroleum Products kft., ENI Romania kft. és Lukoil Romania kft.) 205 millió euróra büntettek kartellezés miatt. A szankciót a bíróság 2016-ban megerősítette.