A róka hajnala

A róka hajnala
Az égen még az éj sötétsége hatalmasodott el, amikor felébredtem. Otthonos kis odúmban oly édes az álom. Az egyetlen dolog, mely a hajnalt hirdeti, az a csepp kis csilingelő madárdal, amely a tisztást végigzengi. Fáradhatatlan szorgalommal énekelik el egymásnak, hogy mi történt az éj leple alatt, csicseregnek, mézédes oktávokkal költögetve a természetet.

Hűvös van, de ez nyári reggeleken nem tart soká. Egészen frissítő a puha fűbe levetni magam, és a csiklandozó harmatcseppekben megmártózni. Ahogy telnek a percek egyre nagyobb lesz a zaj. A tóban békák melegítik be hangszálaikat az egész napos pletykálásra, a mindenféle apró, zümmögő népség pedig már korán reggel a lágy szellőben táncol. A horizontot vadul átszínezi a vörös óriás. Az ezüst égkő pedig kezd beleolvadni a színes, zajos reggelbe. Mint két szerető, egy pillanatra találkoznak, szemeznek, a Nap megszínezett felhőt küld ajándékul a Holdnak. Játszadoznak egymással, mint a Földnek a királya és királynője. Hadd játszanak, hisz azért vannak egymásnak.

Egy arany színű fénysugár világítja meg a tisztást, a reggeli ködöt, s az egész láthatár hűvös melegségben pompázik. Hunyorítanom kell, vakító a büszke Nap fénye. Tudja, hogy ő ural itt mindent. A hatalmas fényben egy lepke száll az orromra, kék szárnyaival megcsiklandozza az orromat, de én moccanni sem merek, hisz olyan törékeny. Szép és törékeny, kicsit hiú is. A mellkasomat egy megmagyarázhatatlan érzés tölti el. A pillangó most elrepül, de nekem követnem kell. A búzamezőnél áll meg. Megpihen egy búzaszálon.

Nekem ez a búzaföld korábban semmit nem jelentett. De az ő aranyszőke haja kedvessé tette. Ó, én édes kis hercegem. Megszelídítettél. Csak ne kellett volna olyan hamar elmenned. De a rózsádnak szüksége volt rád. És neked is rá. Mellkasomat hirtelen melegség öntötte el. Olyan melegség, mely örült az életnek, és a kis herceggel eltöltött pillanatoknak. És olyan melegség, amely egyben hasítóan fájt, s mely tudta, hogy mindig felelős leszel azért, akit megszelídítettél. A távolból kutyacsaholás hallatszott. Idegen, a reggeli harmóniába betolakodott emberhang törte meg a csendet. Nem az aranyszőke hajú fiúcska táncoló léptei, hanem a természetet ostromló, pusztító vadászléptek. A madarak éneke jajveszékelő kiabálássá változott. Szememben könnycsepp szökkent. Édes gyengeséget éreztem talpamban, bundám néha-néha megremegett. Tekintetem rendíthetetlenül az aranyszínű, hajnali búzatáblára szegeződött, a lepkére, mely most ismét orromra telepedett. Próbáltam elhessegetni, hisz a vadászok őt is megsemmisítik, lábacskáit eltörik, finom szárnyait szétszaggatják. A lepke nem moccant meg.

Tudtam, hogy a mai nap lesz az utolsó, de már semmi se fáj..., mert a hajnal soha nem volt ennél szebb.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)