A naptej illata szexi – bemutatták a 19. Filmtett-workshop filmjeit

A naptej illata szexi – bemutatták a 19. Filmtett-workshop filmjeit
A 23. Filmtettfeszt utolsó napján, a kolozsvári Művész moziban vetítették az idei Filmtett- workshop alkotótáborban készült rövidfilmeket, összesen tizenkettőt, amelyből hat animáció. A Nyárádszentlászlón készült művek változatos kivitelezéssel, különböző műfajokban szórakoztatták nézőiket, és különös módon a nevettetésben thriller vitte a pálmát.

A sokszínű felhozatal Pánczél Kata kétperces A hímek szépekkel animációjával indult. Ebben különböző véleményeket, anekdotákat hallhattunk a madarakról. Az egyes történetegységekhez komponált képsorok néha leképezték az elhangzottakat, máskor alternatív értelmezési lehetőségekkel egészítették ki, ami csak fokozta a hangulatot. Ugyancsak rajz- és interjúalapú mű Fogarasi Orsolya Milyen illatot vinnél az űrbe? című filmje, amelyben meglepő módon két megszólaló is a naptej mellett tette le a voksát.

Az animációs szekciót Kállai Kamilla Silhouette című alkotása is bővítette, amelyben az árnyak önálló akarattal rendelkező sötétkék lények, Lokodi Melinda Purple Yarnja, amelyben macska vívja lilás árnyalatokban egyre extrémebb harcát a gomolyaggal, és Bera Viktória Relax című négypercese is, amelyben a város nyüzsgése látványosan tölti meg a főhős fejét. Az Ördög Kinga által készített The Bud, the Hill And the Dice a western világát eleveníti meg, amelyben a főszereplő komoly tétekkel kockázik a kisvárosi kocsmában. Utóbbi négy alkotásban a hangeffektek, az esetleges dallamok és a grafikai megoldások narráció és dialógusok nélkül képeznek értelmezhető és szórakoztató egységet.

A további alkotások java főként az emberi, leginkább baráti kapcsolatokkal foglalkozott. Ilyen Farkas Ágnes Anna Füstös, de nem rossz című negyedórás filmje, amely a falusi nyár utolsó napját örökíti meg és a vágyat, hogy bár ne múlna el az az időszak. Az egyszerű lét utáni vágy Incze Kata Jobb levegő címet viselő rövidjében is központi elem: Judit, a húszas éveiben járó nő úgy dönt, visszatér Budapestről szülőfalujába. Ennek a történésnek első napjaiba nyer betekintést a néző. A barátok és a fiatalság témakörét boncolgatja Fazakas Lehel Tündérpiknikje is, amelyben a főszereplő kreatív ajándékkal akar kedveskedni legjobb barátnője születésnapján, viszont nem éppen terv szerint sülnek el a dolgok. A film tizenkét percének nagy részét házimozistílusban látja a nagyérdemű, és ez teszi igazán különlegessé a művet.

A workshopfilmek vetítésén láthatta a közönség Budrala Sára Szonjarebeka című filmjét is, amelyben testvérpár rövid kalandjának lehettek szemtanúi. Az egyik lány megtalálta nagymamájuk régi fényképét, ami alapján Szent Iván-napi hagyományt igyekeznek feléleszteni a pirkadati idillben. Ennek a történetnek thrillerbe vagy horrorba hajló folytatása lehetne az operatőri etűd, amely három nővér boszorkányosnak tetsző tevékenységét örökíti meg.

A borzongás nem állt meg a legutóbb említett alkotásnál. A Hajdu Szabolcs rendezte Minefields Night fekete-fehér színeiben, baljós hangulatában nagy titkot, kísérteties atmoszférát ígért, de poénjai nem engedték a nézőket belesüppedni a sötétségbe. A film sok tekintetben szellemes alkotás és megállapítható, hogy a Filmtett alkotótábora termékeny évadot tudhat maga mögött.