A liberálisok előrehozott választásokat, a szociáldemokraták független kormányfőt javasolnak (az RMDSZ és az USR reakciójával)

A liberálisok előrehozott választásokat, a szociáldemokraták független kormányfőt javasolnak (az RMDSZ és az USR reakciójával)
Az eddig kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont egy független miniszterelnök megválasztását javasolta ma az elnöki hivatalban folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

A Ludovic Orban vezette PNL-kormányt szerdán megbuktató PSD és a szintén baloldali Pro Romania párt azt állítja: rendelkeznek a jelenleg független Remus Pricopie volt oktatási miniszter által alakítandó kormány beiktatásához szükséges parlamenti többséggel.

Szerdán 261 képviselő és szenátor szavazta meg, hogy a parlament vonja meg a bizalmat Ludovic Orban kormányától. Köztük - a két baloldali párton kívül - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 30 törvényhozója is a kormány bukására voksolt, mert csak így lehetett megakadályozni a magyarság számára előnytelen kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Az RMDSZ azonban több ízben jelezte: nem támogatja a PSD visszatérését a hatalomba.

Egy kormány beiktatásához vagy leváltásához a törvényhozók többségének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a támogatására van szükség.

Kelemen Hunor: az alkotmánybíróságnak állást kell foglalnia

Az államfővel folytatott egyeztetés után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette: a szövetség aggályosnak tartja azt, hogy az Orban-kabinet kedd éjszaka sürgősségi rendelettel módosította a parlamenti választási törvényt, és elkerülhetetlennek tartja, hogy erről az alkotmánybíróság is állást foglaljon.

Az RMDSZ elnöke főleg azt az előírást kifogásolta, hogy a választók bárhol leadhatják voksukat, holott Romániában megyei pártlistás arányos rendszer van érvényben. Kelemen Hunor szerint teljesen felboríthatja az arányos képviselet elvét, ha például Kolozsváron az ott tanuló egyetemi hallgatók és ideiglenes lakcím nélkül ott dolgozó, más megyékből származó munkások tízezrei is szavazhatnak.

Az RMDSZ-nek nincs saját miniszterelnök-jelöltje, de nem támogatja a PSD által jelölt Pricopie jelöltségét sem - szögezte le Kelemen Hunor.

A jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a párttal választási szövetségben lévő, parlamenti képviselet nélküli Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökét, Dacian Ciolos volt kormányfőt javasolta miniszterelnöknek.

A PNL - Klaus Iohannis államfőhöz hasonlóan - előrehozott választásokat akar, és azt javasolta, hogy az elnök a frissen leváltott Orbant bízza meg ismét kormányalakítással.

Forgatókönyv

Az immár korlátozott hatáskörű ügyvivői kormányt vezető pártelnök az elnöki hivatalban akkreditált újságíróknak elmondta: ha megkapja a kormányalakítási felkérést, akkor a PNL össze fog állítani egy kormánynévsort, nem kizárt, hogy ugyanazokkal a miniszterekkel, akiket éppen leváltott a parlament, de nem fogja megszavazni saját kormánya beiktatását. Ezzel a parlament feloszlatása alkotmányos feltételeinek teljesülését próbálják elősegíteni. A PNL másfelől arra az esetre akarja így bebiztosítani magát, ha a baloldali parlamenti többség nem lesz hajlandó saját mandátuma lerövidítésére voksolni, és inkább bizalmat szavaz a jobboldali elnök miniszterelnök-jelöltjének.

Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat kiírni, ha a kormány bukását követően a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

(Fotó: www.presidency.ro)