A jó emberek kicsi helyen is elférnek…

A jó emberek kicsi helyen is elférnek…
Hetek óta tart a viccelődés, hogy Kolozsváron, ahol minden négyzetméternyi lakófelület aranyat ér, egy 11 négyzetméteres garzont 37.499 de euróért kínálnak eladásra (korébban 180 euró havi bért kértek érte). Számos mém született a parányi lakásról, egy cukrászda sütemény formában is megelevenítette a kis szobát, amely háló, ebédlő, nappali is egyben.

A republica.ro portál cikkírója arról értekezik, miért nem tartja rendkívülinek, hogy vannak olyan emberek, nem is kevesen, akiknek elég egy ilyen kis lakófelület.

„Van, aki egyszerűbben akar élni, de nem azért, mert nincs rá anyagi forrása, hanem azért, mert mást akar az élettől, mint egy hatalmas házat és sok autót. Vagy talán olyan életszakaszban vannak, ahol a tér nagysága az utolsó gondja”, írja. Emlékeztet: az Egyesült Államokban vannak lakókocsiparkok, ahol az emberek egész életüket leélik, és amelyek meglehetősen kényelmesnek tűnnek. Egyes lakókocsik még úgy is vannak elrendezve, hogy az esztétika és a funkcionalitás kombinációját tekintve messze felülmúlják akár egyes méregdrága lakásokat is.

Az idézett cikk szerint nincs tehát semmi furcsa egy ilyen kis lakásban, az egyetemi campusokban még ennél is parányibb szobák vannak, egy diáknak pedig aligha kell több hely, ha amúgy sem egy szobába zárva kívánja tölteni az életét. Hogy Romániában mégis ennyire megrökönyödnek egy ilyesmin, az az itteniek mentalitásával is magyarázható. A románok pszichológiai profilja nagyon eltér más országok lakóitól. Saját, minél nagyobb, reprezentatívabb öröklakásra vágyódunk, akár hatalmas kölcsönökért cserébe, ilyen körülmények között a kis garzonok legfennebb szükségmegoldásnak számítanak, áll a cikkben.

A republica.ro által idézett tanulmányok szerint a kényelmes élethez az embernek 9 és 37 négyzetméter közötti térre van szüksége. De nem is a térrel van a probléma, hanem azzal, ahogyan használjuk, ahogy berendezzük, megszervezzük, hogy az megfeleljen a saját igényeinknek és tükrözze életstílusunkat.

„Méretétől függetlenül a térnek, amelyben élünk, világos igényeket kell kiszolgálnia: pihenésre, táplálkozásra, higiéniára és tárolásra, valamint – ha ez szükséges - szocializációra és otthoni munkavégzésre. Ha a tér berendezése nincs összhangban az ott lakók életmódjával, bármely hely lehet túl kicsi, túl nagy, túl üres vagy túl zsúfolt – egyszóval kényelmetlen. Még akkor is, ha a legprofibb lakberendező műve. Ezért vannak 11 négyzetméteres lakások, amelyek maximálisan megfelelnek az ott lakók igényeinek, és 300 négyzetméteres paloták is, amelyek kényelmetlenek lakói számára", olvasható a portálon.