Háború és gazdasági válság befolyásolja az ingatlanpiacot

Ingatlanszakértő: a lakásvásárlás mindig kifizetődő befektetés

Háború és gazdasági válság befolyásolja az ingatlanpiacot
Noha az ingatlanpiacot nagymértékben befolyásolja a közelünkben jelenleg zajló háború, továbbá az infláció és a gazdasági válság, már sokszor beigazolódott: mindig kifizetődő és bőséges hozamot termelő üzlet volt ingatlanba befektetni a spórolt jövedelmet – nyilatkozta a Szabadságnak Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. A tranzakciók száma ugyan csökkent idén januárban, de az ingatlanvásárlók remélik, hogy a gazdaság helyreállása után, idővel csökkenteni lehet a sok esetben már két számjegyű kamatokat. Az idei ingatlanpiaci előrejelzések minden fórumon a vészjelző árcsökkenést harangozták egy ideje, de Bónis ennek ellenére enyhe drágulást észlelt. A szakember szerint az irreálisan magas négyzetméterenkénti árakat nem fogják tartani a nagy felületű lakások, házak esetén. Az energiagondok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a lakosságra, és a vásárlók tudatossága az árak csökkenését eredményezi majd.

– Az ingatlanpiacot nagymértékben befolyásolja a jelenlegi háború, az infláció és a gazdasági válság. Az eddigi gazdasági ciklusok bármelyik hosszú távú szakaszát vesszük figyelembe, sokszor beigazolódott a fontos tény, hogy mindig kifizetődő és bőséges hozamot termelő üzlet volt ingatlanba befektetni a spórolt jövedelmet. Egyértelmű: idén januárban a tranzakciók száma csökkent. Ez annak is betudható, hogy a hitelezési kamatok az egekbe szöktek, és ez intézményesen „lélegeztetőgépre kötötte” a hitelezőket. Ha alaposan végiggondoljuk, a vállalkozók nagy többsége a csökkentett értékű osztalékadó kiaknázása végett, az utóbbi évek sikersorozatán termelődött profitját „kimentette” a cégekből, ez pedig nagymértékű készpénzt dobott az ingatlanpiacra. Ezért valószínűsítem, nem álltak le a tranzakciók, és az árcsökkenés sem jellemző a 2023-as év kezdetén. Nagyon sok esetben azt tapasztalom, hogy a jelenlegi, előnytelen periódusban is hitel után érdeklődnek a vásárlók abban reménykedve, hogy amint a gazdasági tényezők visszaállnak a régi kerékvágásba, újrafinanszírozással idővel csökkenteni fogják a sok esetben már két számjegyű kamatokat – nyilatkozta a Szabadságnak Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője.

A 2022-es év januárja és a 2023-as év januárja közötti lakbérek drágulásáról a szakember úgy vélekedett: – A bérbe adott lakások áránál alapvetően kb. 30%-os növekedést észleltünk tavaly januárhoz képest. Szerintem ez még messze nem követi a reáljövedelmekre vonatkozó gazdasági helyzetet, ugyanis 2023-tól a bérekre emelt adót alkalmaznak, megszüntették a 40%-os átalánykedvezményt, így 10%-ra emelkedett a bérbeadót terhelő adóösszeg.  A társadalombiztosítási adó is növekedett azoknak, akiknek az évi nettó bérekből származó jövedelme meghaladja a 12 havi átlagbért, ők idéntől 24 havi átlagbérre fizetik a 10% társadalombiztosítást.

Bónis Endre szerint a 2022- es év eleje egyértelműen hamis képet állított elénk a növekedő ingatlancserékről, ami azzal magyarázható, hogy a korábbi évek számos új építésű projektjeinek úgymond záróakkordjaként megjelenő telekkönyvezés alapján hitelesítették, illetve regisztrálták a sok lakáseladást. – A tavalyi és szerintem az idei év is a kisebb lakások „pörgős” adásvételeinek az éve. Ez a garzonokra és az egy-két szobás lakásokra érvényes. A nagyobb ingatlanok csak „ár alatt” cserélnek gazdát. Nem látom a nagybefektetéseket mozogni, inkább stagnáló, hibernáló helyzetet tanúsítanak – magyarázta Bónis Endre.

Mivel a napokban horribilis összegért kelt el egy nagyon kis méretű kolozsvári garzon, a szakember a kolozsvári mondást említette, miszerint „inkább meghúzódom két szobában a központhoz közel, mint három szobáért napi két órát ücsörögjek a dugóban”. A legkisebb garzonért is 200-250 euró havi bért kap a tulajdonos (befektető). A nagyobb egy szoba összkomfortért néhány tíz euróval több bért kaphat. 

Az idei ingatlanpiaci előrejelzések minden fórumon a vészjelző árcsökkenést harangozták be, Bónis ennek ellenére enyhe drágulást észlelt. – Az irreálisan magas négyzetméterárakat nem fogják tartani a nagy felületű lakások, házak esetén. Azt tapasztalom: egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a most következő energiagondok a lakosságra, és a vásárlók tudatossága az árak csökkenését fogja eredményezni. Teljesen átalakul az „irodapiac”. Nagyon gyakori jelenség, hogy a számítástechnikai szektorban dolgozók az otthoni munkavégzési lehetőséget kihasználva az irodaépületeket feladják. Az üzlethelyiségek piaca is érdekesen alakul, nagyon sok hányada az eddigi tevékenységeknek teljesen kiszorul a városi üzlethelyiségek piacáról. Létezik az a nálunk rögzült elmélet, miszerint mindenkinek a saját tulajdonú lakásában kell élnie. Ez valószínűleg nem lesz tartható, és a nyugati világ példáját követve bérlakásokban fogunk élni. Az ingatlanok tulajdonjoga a jövőben egy vékony, tehetősebb réteg privilégiuma lesz – összegzett Bónis Endre ingatlanügyi szakember.

A storia.ro ingatlanos platform által közzétett adatok szerint Bukarestben idén januárban 1841 ingatlan cserélt gazdát, ez 2%-kal kevesebb 2022 januárjánál, és 4%-kal több 2021 januárjánál – az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) információi szerint. A bukaresti lakásárak 5%-kal nőttek 2022 januárjához képest. A fővárosban a régebben épült tömbházlakásoknál az árak stagnáltak, vagy kis mértékben csökkentek. Az újonnan épített lakások ára 1%-kal volt magasabb idén, mint tavaly januárban. Az ország tíz nagyvárosában a régi tömbházlakások ára átlagban 8%-kal nőtt, az újonnan épített lakások ára pedig 2022 januárjához képest átlag 9%-kal több.  Mindezek ellenére az elemzett tíz városban a tranzakciók száma kis mértékben ugyan, de csökkent.