Hullámzó lakásárak: augusztusban emelkedés, szeptemberben csökkenés

Bónis Endre ingatlanügynök szerint nem apadt a kereslet

Nehezen lehet minőségi eladó ingatlanokat találni - véli a szakember (Rohonyi D. Iván felvétele)
A Blitz ingatlanügynökség szakemberei által néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott adatok alapján elmondható, érdekes és izgalmas trendek mutatkoznak a kolozsvári ingatlanpiacon: míg augusztusban a lakásárak rekord méretű növekedést regisztráltak, szeptemberben jelentős csökkenés volt tapasztalható. A számok azt mutatják, hogy júliushoz képest augusztusban közel 20 százalékkal nőtt az ingatlanok ára, szeptemberben pedig egy korrekcióra került sor, a tarifák 15 százalékkal visszaestek. A csökkenés nem minden városrészt érintett: természetesen az egyetemi hallgatók által kedvelt, pontosabban a felsőfokú oktatási intézményekhez közel lévő lakónegyedekben található lakások ára nem igazodott ehhez a tendenciához. A Blitz megállapította: szeptemberben havi 576 euró volt a lakbér átlagos ára. Bónis Endre, a Reform ingatlanügynökség vezetője lapunknak elmondta: sokszor kétértelmű információkkal, hírekkel lepik el a sajtót.

Főleg a nyári és az őszi időszakban fluktuál legjobban az ingatlanpiac – állapították meg nemrég a telkek és a tömbházlakások tarifáit elemző szakemberek. Nincs ez másképpen Kolozsváron sem, ahol elsősorban a számítástechnikai és távközlési, valamint a programozási (IT) iparágban dolgozók, valamint a felsőfokú oktatási intézményekben tanulók lakásigényei befolyásolják nagymértékben a lakbérek nagyságát.

A Blitz ingatlanügynökség által a napokban nyilvánosságra hozott adatsorok például azt mutatják, hogy júliushoz képest a kolozsvári lakásárak egy hónappal később, tehát augusztusban közel 20 százalékkal emelkedtek – ez rekordot jelentett. Ugyanakkor szeptemberben jelentős, majdnem 15 százalékos árcsökkenést tapasztaltak, igaz, nem minden lakónegyedben. 

Az adatok alapján kimutatták: szeptemberben a beépített lakóterület négyzetmétere átlagban 2425 euró volt.

Az ingatlanügynökség adatai szerint szeptemberben a lakbérek átlaga havi 576 euró volt, a legfelkapottabb helyek természetesen a felsőfokú oktatási intézményekhez közel található lakónegyedekben voltak. A kimutatás a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó néhány települést is tartalmaz.

Kisbácsban emelkedtek az ingatlanárak

Az ügynökség adatai alapján, augusztushoz képest szeptemberben átlagban a következő lakbéreket regisztrálták: 

  •    Mărăști lakónegyed: +18,22 százalék növekedés, 558 euró
  •    Györgyfalvi negyed: +17,18%, 566 euró
  •    Bună Ziua negyed: +11,39%, 763 euró
  •    Szászfenes: +6,39%, 333 euró
  •    Monostor: -3,87%, 497 euró
  •    Belváros: -6,36% 677 euró
  •    Hajnal negyed: -9,66%, 720 euró.

Hasonlóan hullámzó lakásárakat jegyeztek a Kolozsvárhoz tartozó, vagy a városhoz közeli településeken: 

  • Apahida: a négyzetméterenkénti ingatlanárak -15,81 százalékkal 1 337 euróra csökkentek.
  • Szászfenes: több mint 18,05 százalékos csökkenést regisztráltak, 1 462 euró az ingatlanok négyzetmétere.
  • Szamosfalva: kisebb, 0,54 százalékos csökkenés, az átlag négyzetméterenkénti ár 1 832 euró.
  • Kisbács: 13,14 százalékos növekedés, a négyzetméterenkénti átlagár 1 842 euró.
  • Monostor: 22,71 százalékos csökkenés, 2 093 euró átlagár négyzetméterére. 
  • Írisz-telep: arányosan 8,28 százalékos csökkenés, 2 171 eurós négyzetméterenkénti ár.
  • Kerekdomb: 7,87 százalékos csökkenés, az átlag négyzetméterenkénti ár 2 294 euró.
  • Bună Ziua lakónegyed: jelentős, 19,63 százalékos árcsökkenés, átlagosan 2 453 euró/m2.

Bónis Endre: több helyen hirdetik ugyanazt az ingatlant

Arra kértük a kolozsvári Reform ingatlanügynökség tulajdonosát, kommentálja a Blitz által közzétett adatokat. A szakember szerint a nyilvánosságra hozott információk realitásalapját nehéz mérni és elemezni, ugyanis a piac hirdetőfelületei többféle okok miatt olyan ajánlatokkal vannak tele, amelyek ugyanazt az ingatlant többszörösen hirdetik, sok esetben teljesen más áron. Ennek hatására is könnyen megbillenhet a szakértői vélemény hitelessége – vélekedik Bónis Endre.

– Jelen esetben arról tudok beszámolni, hogy kétértelmű információkkal, hírekkel lepik el a sajtót egyes olyan a szakértők, akik most az ingatlanpiacot elemzik – fogalmazott a Reform ingatlanügynökség képviselője.

Az árak stabil növekedése a túlkeresletnek is köszönhető (Rohonyi D. Iván felvétele)

Bónis Endre szerint sok helyen azt lehet olvasni, hogy csökkennek az ingatlanárak, ugyanakkor legalább ugyanannyian úgy látják, hogy növekedtek a négyzetméterárak, és még „sosem látott ármagaslatokba repkednek” az adásvételek.

– Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy a kolozsvári ingatlanárak nem estek, inkább emelkedtek, továbbra is nagyon nehezen lehet minőségi eladó ingatlanokat találni – vélekedik a szakember. 

Megítélése szerint a kereslet nem apadt.

– Ezt személyes tapasztalattal igazolom, ugyanis egy 140 ezer euróért meghirdetett 48 négyzetméteres központi lakásra, három nap hirdetés alatt tizenkét ügyfél nyilvánított vásárlási szándékot – osztotta meg tapasztalatát Bónis Endre.

Úgy vélekedik: az árak stabil növekedése ennek a túlkeresletnek is köszönhető, de bizonyára az is befolyásoló tényező, hogy a bankok az utóbbi időszakban rég nem tapasztalható kamatcsökkentést hirdettek, ennek következtében újra beindulhat a vásárlási láz banki hitellel.